Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Έτσι κατάφερε η Μισέλ Ομπάμα να γίνει η γυναίκα που θαυμάζουν περισσότερο οι Αμερικανοί

Η ιστορία της Αφροαμερικανίδας που από ένα στριμωγμένο διαμέρισμα στο Σικάγο έγινε η Πρώτη Κυρία της Αμερικής

Όταν ήταν μικρή η Μισέλ Ρόμπινσον, όπως αποκαλύπτει στην αυτοβιογραφία της, τα όνειρά της ήταν απλά. Ήθελε έναν σκύλο, ένα σπίτι με εσωτερική σκάλα, ένα τετράθυρο στέισον βάγκον και να γίνει παιδίατρος.

Τίποτα απ’ όλα όσα ονειρευόταν κατά την παιδική της ηλικία μεγαλώνοντας στο Σάουθ Σάιντ, στη συνοικία των Αφρομερικανών στο Νότιο Σικάγο, δεν συμπεριλάμβανε την ιδιότητα της Πρώτης Κυρίας των Η.Π.Α., τη διαμονή της στο Λευκό Οίκο, την ασφάλεια της Μυστικής Υπηρεσίας να την ακολουθεί σε κάθε βήμα της, τις κοινωνικές της εμφανίσεις να σχολιάζονται επικριτικά και όσα άλλα συνεπάγεται το να είσαι η σύζυγος του Προέδρου της Αμερικής.

Φυσικά ποτέ της δεν φανταζόταν την δημοσιότητα που θα έπαιρνε η ζωή της και ότι θα γινόταν η γυναίκα που θα θαύμαζαν περισσότερο οι Αμερικάνοι το 2018. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup, λοιπόν, που διενεργήθηκε το Δεκέμβριο του 2018 η Μισέλ Ομπάμα κατάφερε να ρίξει από το βάθρο της τη Χίλαρι Κλίντον, μετά από 17 χρόνια «βασιλείας» της τελευταίας και έγινε η γυναίκα που θαυμάζουν περισσότερο οι Αμερικάνοι.


Στη δημοσκόπηση που διενεργείται κάθε χρόνο από το 1946 (εκτός από το 1976) και κατά την οποία ρωτήθηκαν 1.025 Αμερικανοί πολίτες, στις αρχές Δεκεμβρίου, η πρώην Πρώτη Κυρία της Αμερικής κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσοστό του 15%, αφήνοντας πίσω της προσωπικότητες όπως η Όπρα Γουίνφρεϊ, η βασίλισσα Ελισάβετ και η καγκελάριος Μέρκελ.

Η επιτυχία που βιώνει σήμερα, ωστόσο, η Μισέλ Ομπάμα δεν σταματά εκεί. Η αυτοβιογραφία της με τίτλο «Becoming- Η δική μου ιστορία» –στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «AΘENS BOOKSTORE Publications»– έχει γίνει ήδη best seller μετρώντας 725.000 πωλήσεις στις χώρες της Βορείου Αμερικής μόλις το πρώτο εικοσιτετράωρο της κυκλοφορίας του, κατακτώντας έτσι την πρώτη θέση στον κατάλογο των πιο ευπώλητων βιβλίων μέχρι την 25η Νοεμβρίου του 2018, ενώ μέσα σε μόλις έναν μήνα κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη θέση της λίστας της USA Today με τα κορυφαία 100 βιβλία του 2018.


Στο βιβλίο της η Μισέλ Ομπάμα αποκαλύπτει πτυχές του εαυτού της που δεν γίνονται αντιληπτές πίσω από την δυναμική εικόνα με την οποία όλοι την έχουμε συνδέσει, ενώ παρουσιάζει από την δική της οπτική γωνία πώς βίωσε την μετάβασή της από την ιδιότητα του απλού Αμερικάνου πολίτη σε αυτήν την Πρώτης Κυρίας των Η.Π.Α.

Απλή, προσιτή και πάνω απ’ όλα ανθρώπινη αφηγείται με κάθε ειλικρίνεια και λεπτομέρεια όλα εκείνα που την δυσαρέστησαν κατά την διάρκεια τόσο της προεκλογικής εκστρατείας του συζύγου της, όσο και κατά την οκταετία της προεδρίας του, ενώ δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι δεν συμπαθεί ιδιαιτέρως την πολιτική, και ό,τι κρύβεται πίσω από αυτήν.

Μάλιστα, δεν απέκρυψε ούτε το σοκ της κατά την εκλογή του Τραμπ αλλά και την δυσαρέσκειά της με το πώς τόσες πολλές γυναίκες επέλεξαν έναν «μισογύνη» από τη Χίλαρι Κλίντον, «μια εξαιρετική υποψήφια με προσόντα», όπως αναφέρει προς το τέλος του βιβλίου της.

Ποια είναι, όμως, η Μισέλ Ομπάμα;


Μεγαλωμένη σε μια μεσοαστική γειτονιά στο Σικάγο, σε ένα δίπατο σπίτι όπου διέμενε η οικογένειά της με αυτήν της θείας της, της αδερφής της γιαγιάς της, στη λεωφόρο Γιούκλιντ στο Σάουθ Σάιντ, η Μισέλ Ομπάμπα μόχθησε για να κερδίσει ό,τι πέτυχε στην ζωή της.

Η ιστορία της δεν είναι αυτή που όλοι φανταζόμαστε, μια ζωή στρωμένη με ροδοπέταλα που της ήρθαν όλα απλόχερα και εύκολα. Αντιθέτως, πρόκειται για το χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας Αφροαμερικανής που με «προγραμματισμό και αυστηρή προσήλωση στους στόχους της αποφασισμένη να μην της ξεφύγει κανένας», όπως η ίδια αποκαλύπτει στην αυτοβιογραφία της, κατάφερε να κερδίσει πράγματα που για άλλους θεωρούνται αυτονόητα.

Με πατέρα που έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας και μητέρα που εργαζόταν περιστασιακά, μοιραζόταν το δωμάτιό της με τον Κρεγκ, τον μεγαλύτερο αδερφό της, και μεγάλωσε σε ένα στριμωγμένο διαμέρισμα που το χαρακτήριζε η αγάπη, οι ελευθερίες (όχι όμως ελευθεριότητες) και η προσήλωση στην οικογένεια.


Ο πατέρας της, ήταν αυτόν που της έμαθε να εργάζεται σκληρά, να γελάει συχνά και να κρατάει το λόγο της, ενώ η μητέρα της της έδειξε πώς να σκέφτεται μόνη της και να εκφράζει την άποψή της πάντα. Αρχές, που αργότερα θα εφάρμοζε και η ίδια στη δική της οικογένεια.

Υπήρξε μαύρη φοιτήτρια από την εργατική τάξη που σπούδασε σε ένα διάσημο, σε μεγάλο βαθμό λευκό κολέγιο, ενώ υπήρξε και η μοναδική γυναίκα, η μοναδική Αφροαμερικανίδα σε διάφορους χώρους. Για να σπουδάσει στο Πρίνστον και το Χάρβαρντ, δύο από τα καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο, οι γονείς της στερήθηκαν αρκετά, ενώ και η ίδια αναγκάστηκε να εργαστεί κατά την διάρκεια των σπουδών της.

Το κεφάλαιο Ομπάμα στην ζωή της


Γνωρίστηκαν στο δικηγορικό γραφείο που εργαζόταν η ίδια, με τον Μπαράκ Ομπάμα να κάνει την καλοκαιρινή πρακτική του εν μέσω των σπουδών του. Όλα έγιναν αρκετά γρήγορα, καθώς κανένας από τους δύο δεν ήταν διατεθειμένος να αφήσει τον χρόνο να περάσει άσκοπα.

Αν και ο Ομπάμα ήταν κατά του γάμου –η μητέρα του ήταν αρκετά φιλελεύθερο πνεύμα και ζούσε στην Ινδία όσο ο Μπαράκ μεγάλωνε στη Χαβάη με τη γιαγιά του– κατάφερε να τον «κερδίσει» κάνοντάς της πρόταση γάμου σε ένα εστιατόριο, αφού πρώτα είχε σκηνοθετήσει τον τσακωμό τους αναφορικά με το θέμα του θεσμού και το πόσο κατά τον έβρισκε. Η Μισέλ Ομπάμα στο βιβλίο της παραδέχεται το πόσο δυσκολεύτηκαν να κάνουν παιδιά, ενώ αποκαλύπτει ότι και οι δύο κόρες τους προέκυψαν μετά από εξωσωματική.

Ο ρόλος της στην πολιτική

Δεν υπήρξε ποτέ σύμφωνη με την πολιτική καριέρα του συζύγου της, αλλά ήταν πάντα δίπλα του καθώς έβλεπε ότι ο «Μπάρι» όπως τον φώναζε η οικογένειά του, ήταν γεννημένος γι’ αυτόν το ρόλο. Δεν διστάζει να αποκαλύψει, δε, ότι για ένα διάστημα παρακολουθούσαν από κοινού συνεδρίες σε σύμβουλο γάμου για να ξεπεράσουν τα  προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο γάμο τους από την υπερβολική ενασχόληση του συζύγου της με την πολιτική και τις λίγες ώρες που διέθετε στην οικογένεια.

Έχει παραδεχτεί ότι ποτέ δεν είναι διατεθειμένη να εμπλακεί με την πολιτική ως υποψήφια, γιατί είναι κάτι που δεν την αφορά. Ο ρόλος της, ωστόσο, στην προεκλογική εκστρατεία του συζύγου της ήταν αρκετά ενεργός, με ένα πρόγραμμα γεμάτο ομιλίες και δραστηριότητες προκειμένου να κερδίσει το κοινό και κατ’επέκταση τον αγώνα για την Προεδρία.


Δείχνοντας τον πραγματικό της εαυτό και το ποια είναι επί της ουσίας, και όχι φαινομενικά, κατάφερε να κερδίσει τον κόσμο και να γίνει ιδιαιτέρως αγαπητή με την αυθεντικότητα και την ειλικρίνειά της.

Αν και πολλοί την χαρακτήρισαν ως «μία θυμωμένη μαύρη γυναίκα» δεν έχασε ποτέ την πίστη στον εαυτό της ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές μετά από σκληρές κριτικές και σχόλια. Η ερώτηση που ερχόταν στο μυαλό της από την παιδική της ηλικία ακόμα «Είμαι όσο καλή χρειάζεται;», είχε πάντα την αναμενόμενη απάντηση, το «ναι».

Όπως δήλωσε, άλλωστε, και η ίδια σε συνέντευξή της «Σε αυτό το βιβλίο, μιλώ για τις ρίζες μου και το πώς ένα μικρό κορίτσι από τη νότια πλευρά του Σικάγο βρήκε τη φωνή της, απόκτησε τη δύναμη και την χρησιμοποίησε για να δίνει δύναμη στους άλλους. Ελπίζω το ταξίδι μου να εμπνεύσει τους αναγνώστες να βρουν το θάρρος να γίνουν όποιοι φιλοδοξούν να γίνουν».
Το βιβλίο «Becoming- Η δική μου ιστορία» κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Athens Bookstore Publications

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου