Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Υγιεινή διατροφή και πρόληψη καρδιακής ανεπάρκειας

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology, δείχνει πως η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε

φρούτα, λαχανικά και ψάρι, μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας. Αντίθετα, η υψηλή κατανάλωση λίπους, τηγανιτών φαγητών, επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος και σακχαρούχων ροφημάτων συνδέεται με αύξηση του κινδύνου.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 16.068 ενήλικες, ηλικίας 45 ετών, κατά μέσο όρο, τους οποίους παρακολούθησαν για μέσο διάστημα 8.7 ετών. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αναφορικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, μέσα από τα οποία ταυτοποιήθηκαν πέντε διαφορετικά διατροφικά πρότυπα.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι ενήλικες που ακολουθούσαν δίαιτα που βασιζόταν στην κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, οσπρίων και ψαριού, εμφάνιζαν 41% μικρότερη πιθανότητα να νοσηλευτούν λόγω καρδιακής ανεπάρκειας. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, τα παραπάνω ευρήματα παρέχουν μια βάση για την περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου των διατροφικών συνηθειών στην πρόληψη της νόσου.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου