Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019

Γιατί τα διαζύγια αυξάνονται πάντα στο τέλος του καλοκαιριού

Έξι λόγοι που ερμηνεύουν το παράξενο συζυγικό φαινόμενο

Ο Αύγουστος δεν σηματοδοτεί μόνο το τέλος του καλοκαιριού, αλλά ρίχνει συνήθως και τους τίτλους τέλους στους περισσότερους γάμους.

Αυτό μας λέει η μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, πως ο δείκτης διαζυγίων αγγίζει κόκκινο το καλοκαίρι και κυρίως τον Αύγουστο.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Μια σειρά από ερευνητικά δεδομένα αλλά και η πρακτική επιστημονική σοφία σκιαγραφούν τη μεγάλη εικόνα.

Κατά πρώτο, τα ζευγάρια πιστεύουν ότι οι καλοκαιρινές διακοπές θα φτιάξουν τα προβλήματα του γάμου τους, καταλήγουν όμως απογοητευμένα από τις προσδοκίες τους. Την ίδια ώρα, τα καλοκαίρι σημαίνει για πολλούς την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου, όπως μας λέει η ψυχολόγος ζευγαριών Lori Gephart, καταλήγοντας σε ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση που τίποτα δεν άλλαξε.

Κατά δεύτερο, το καλοκαίρι οξύνει τα προβλήματα του γάμου, καθώς χωρίς τη δουλειά να σου τρώει χρόνο, επικεντρώνεσαι περισσότερο στη σχέση. Τρίτος λόγος που εξηγεί το φαινόμενο, το γεγονός ότι στα τέλη του καλοκαιριού πολλά παιδιά ετοιμάζονται να φύγουν από το σπίτι για σπουδές, αφήνοντας τους γονείς σε δυσχερή θέση. Επανεξετάζοντας έτσι τα πώς και τα γιατί του γάμου τους.Κάποια ζευγάρια περιμένουν να χωρίσουν μετά το καλοκαίρι, ώστε να δώσουν στις τελευταίες οικογενειακές τους στιγμές μερικές καλές αναμνήσεις. Αυτό βλέπει ως (τέταρτο) λόγο η ψυχολόγος Anne Lucas.

Ταυτοχρόνως, το καλοκαίρι δίνει χρόνο στα παιδιά να προσαρμοστούν καλύτερα στη νέα συνθήκη του χωρισμού των γονιών τους, κάνοντάς το λίγο πιο εύκολο. Ένας έκτος και τελευταίος λόγος είναι το γεγονός ότι οι προσφάτως διαζευγμένοι θεωρούν πως το καλοκαίρι είναι ιδανική περίοδος για να γνωρίσουν ένα νέο πρόσωπο.

Το καλοκαίρι αυξάνονται εξάλλου και οι συζυγικές απιστίες, όπως μας λέει η ψυχολόγος Bat Sheva Marcus, βλέποντας συσχετίσεις μεταξύ των δύο γεγονότων…

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου