Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Προκλητικό δημοσίευμα από τη Γενί Σαφάκ: «Η Τουρκία έχει δικαίωμα επέμβασης σε ελληνικά νησιά»

Υποστηρίζει πως μετά το Καστελόριζο, η Αθήνα έστειλε στρατό και στη Ρόδο

Στον ισχυρισμό περί μεταφοράς Ελλήνων στρατιωτών στο Καστελόριζο με πλοίο της γραμμής, που διατύπωσαν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, επιμένει η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, υποστηρίζοντας πως δημιουργήθηκε έτσι δικαίωμα επέμβασης σε ελληνικά νησιά.

Όπως αναφέρει το Sigmalive, επικαλούμενο το ΚΥΠΕ, η τουρκική εφημερίδα επικαλείται εκτιμήσεις ειδικών βάσει των οποίων  η Ελλάδα μεταφέροντας στρατιώτες στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς έχασε το δικαίωμα κυριαρχίας της.

Σήμερα η εφημερίδα Γενί Σαφάκ υποστηρίζει ότι με τον ίδιο τρόπο η Ελλάδα έστειλε τώρα στρατιώτες και στη Ρόδο.

Στο σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ με τίτλο «Δημιουργήθηκε δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας», η εφημερίδα αναφέρει ότι με βάση τους ειδικούς η παράνομη αποστολή στρατιωτών στα νησιά δίνει το δικαίωμα πολιτικής, νομικής και στρατιωτικής επέμβασης στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον καθηγητή διεθνούς δικαίου του Πανεπιστημίου Μαρμαρά Σελαμί Κουράν, η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών.

«Αν με αυτή την αποστολή στρατιωτών η Τουρκία αισθάνεται ότι απειλείται η δική της ανεξαρτησία τότε αποτελεί μια καθαρή απειλή. Αν οι πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες δεν αποδώσουν μπορεί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα με βάση το νόμιμο δικαίωμα άμυνας που προβλέπει το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Μπορεί να εξουδετερώσει ένα ένα τα στρατιωτικά στοιχεία σε αέρα, θάλασσα και ξηρά» αναφέρει.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου