Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Σε κατάσταση σοκ οι Τούρκοι μετά το αμερικανικό «στοπ» στην πώληση των F-16

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές στην Άγκυρα

Η τροπολογία του Κρις Πάπας, η οποία απαγορεύει την πώληση νέων F-16, κιτ εκσυχρονισμού ή αναβαθμισμένη τεχνολογία στην Τουρκία, πέρασε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, μια απόφαση που φαίνεται να αιφνιδίασε την Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, τα τουρκικά μέσα μετέδιδαν χθες την είδηση σε κατάσταση σοκ.

Σχολίαζαν μάλιστα ότι «Πέρασε η τροπολογία του ελληνικού λόμπι – Ζητούν να μην παραβιάζουν τα τουρκικά μαχητικά τον ελληνικό εναέριο χώρο».

Τούρκοι σχολιαστές ανέλυαν ότι με την απόφαση αυτή, αν τελικά περάσει από όλα τα στάδια, αλλάζουν οι ισορροπίες.


Η παρουσιάστρια του Ηaber Global, Γκιοζντέ Σεκέρ, ανέφερε: «Σας είχαμε αναφέρει για την πρόταση του ελληνικού λόμπι και του μέλους της στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κρις Πάπας. Αυτή η τρopoλογία εγκρίθηκε απο την Ολομέλεια. Όμως, όλο αυτό είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και πρέπει να την καταλάβουμε».

Ο νομικός Γιουνούς Εμρέ Ερντολέν ανέφερε: «Δεν μιλάμε για απαγόρευση, αλλά για όρους πώλησης. 

Η τροπολογία αναφέρει πως σε περίπτωση που ο Μπάιντεν θέλει να πουλήσει F-16 στην Τουρκία, πρέπει να αποδείξειι πως αυτό είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ όπως θα πρέπει να διαβεβαιώσει το Κογκρέσο πως τα συγκεκριμένa μαχητικά δεν θα παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας». Το CNN TURK ανέφερε χθες το βράδυ: «Ζητούν από την Τουρκία να μην παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο», «Οι ΗΠΑ είχαν σε παλαιότερες συμβάσεις για τα F-16 θέσει όρους για την Κύπρο», «Τώρα πάνε να δώσουν F-35 στην Ελλάδα». 

Η παρουσιάστρια του CNN TURK, Χαντέ Φιράτ είπε: «Ζητούν ξεκάθαρα βήματα για να δοθούν διαβεβαιώσεις πως τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου. Ξεκάθαρα. Κι αυτή η πρόταση έγινε δεκτή με 244 ψήφους και καταψήφισαν 177».

 Ο ακαδημαϊκός Μεσούτ Χακί Τζασίν ανέφερε: «Στις παλαιότερες συμβάσεις μας για τα F-16 είχαμε καταλήξει σε συμφωνία για να μην πραβιάζουν τα F-16 τον εναέριο χώρο στην Κύπρο. Το ξέρω, καθώς ήμουν ο αρμόδιος αξιωματικός για τις συμβάσεις. 

Όμως εκεί υπήρχε μια διαφορά, καθώς τότε μιλούσαμε για δυο διαφορετικά κράτη. Αλλά τώρα μιλάμε για δυο κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Όμως ετοιμάζονται να δώσουν στους Έλληνες τα F-35. Αυτό βλέπω. Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας αυτήν την περίοδο βρίσκεται στο εργοστάσιο των F-35 Tην περασμένη εβδομάδα είχε επισκεφθεί την Αθήνα η στρατιωτική επιτροπή των ΗΠΑ για να συζητήσουν το θέμα».

 Η εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι «η πώληση των F-16 εξαρτἀται απο τον Μπάιντεν» και προσθέτει: «Με την κίνηση του ελληνικού λόμπι τέθηκαν δυο όροι. Με τα συγκεκριμἐνα μαχητικά να μην γίνονται υπερπτήσες πάνω απο τα νησιά του Αιγαίου και να μην χρησιμοποιηθούν εναντιον της Ελλάδας».

 Η Cumhurriyet αναφέρει: «Κρίσιμη απόφαση των ΗΠΑ για την πώληση κ των F-16 στην Τουρκία. Βάζουν όρους σχετικά με την Ελλάδα!». Τέλος, ο Μανώλης Κωστίδης ανέφερε ότι στην Άγκυρα υπάρχει ενόχληση για τις κοινές ασκήσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Στο δελτίο ειδήσεων του Haber Global αναφέρθηκε ότι «οι Έλληνες προσπαθούν να ενισχύσουν την αεροπορία τους»: «Σας είχαμε αναφέρει την είδηση της κοινής άσκησης των ΗΠΑ με την Ελλάδα που θα συνεχιστεί μέχρι τις 21 Ιουλίου, όπου θα χρησιμοποιηθούν μαχητικά 4ης και 5ης γενιάς.

Όμως, αυτή δεν είναι η μόνη άσκηση που κάνει η Ελλάδα, καθώς όπως φαίνεται προσπαθούν να ενισχύσουν την Αεροπορία τους. Μαχητικά της Ελληνικής Αεροπορίας συμμετείχαν σε άσκηση στο Ισραήλ. Τα μαχητικά των δυο χωρών πραγματοποίησαν ασκήσεις με σενάρια πολέμου και εναέριου ανεφοδιασμού».

πηγη 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου