Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Ιρανή πρόσφυγας εξηγεί γιατί έφυγε από το Ιράν: Όταν μπήκα στο αεροπλάνο κατευθείαν έβγαλα τη μαντίλα

«Θέλω να ζήσω ελεύθερη»

Το πώς κατάφερε να διαφύγει από το ανδροκρατούμενο καθεστώς του Ιράν και να φτάσει στην Ελλάδα εξηγεί σε συνέντευξή της μία Ιρανή πρόσφυγας.

«Όταν μπήκα στο αεροπλάνο, κατευθείαν έβγαλα τη μαντίλα» τονίζει επισημαίνοντας ότι έφυγε για να ζήσει ελεύθερη.

«Εγώ που δεν θέλω να φορέσω μαντίλι, θέλω από εσάς σεβασμό και να σέβεστε τη γνώμη μου. Εμένα δεν μου αρέσει να φοράω μαντίλι, εσένα σου αρέσει να φοράς μαντίλι, είμαστε ο ίδιοι άνθρωποι, δεν έχουμε διαφορά» επεσήμανε η Ιρανή πρόσφυγας Αμένα Ναμτσουγιάν μιλώντας στην ΕΡΤ.

Θέλοντας να ξεφύγει από την καταπίεση και την αδικία, πριν από 7 χρόνια, όπως επισημαίνει σε ένα αεροπλάνο μαζί με τον άντρα της και τα παιδιά της και ήρθε στην Ελλάδα. Στη Λέσβο έχτισε την καινούρια της ζωή, με όσα είχε τόσο στερηθεί.

«Επειδή ο πατέρας μου ήταν αστυνόμος, ήταν πολύ αυστηροί και συνέχεια μου έλεγαν να βάλω αυτά τα μακριά, μαντίλι δεν ξέρω πως το λένε εδώ, αλλά εγώ αντιδρούσα συνέχεια και δεν έβαλα. Από μικρή δεν μου άρεσε η μαντίλα. Μόλις έφυγα απ’ το Ιράν κατευθείαν την έβγαλα» δήλωσε η Ιρανή πρόσφυγας.

«Ένιωσα περήφανη για τις γυναίκες που έχουν πολύ θάρρος»

Η αγωνία της για την οικογένειά της που βρίσκεται ακόμη Ιράν δηλώνει πως είναι μεγάλη. Αλλά ελπίζει ότι οι κοινωνικοί αγώνες θα φέρουν αποτέλεσμα και το ανδροκρατούμενο καθεστώς θα ανατραπεί.

«Ένιωσα περήφανη για τις γυναίκες που έχουν πολύ θάρρος και κάνουν τέτοια και μου αρέσει να συνεχίσουν για να πάρουν κάποιο αποτέλεσμα» σημείωσε.

«Μακάρι, εγώ πιστεύω πως αν συνεχίσουν έτσι μπορούν να πάρουν τα δικαιώματά τους και μακάρι να γίνει αυτό για να μπορέσουμε να πάμε στο Ιράν άνετα και εμείς» ανέφερε κλείνοντας η Αμένα Ναμτσουγιάν.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου