Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Θρίλερ με τη «δολιοφθορά» στον Nord Stream: Ανησυχία μετά τις διαρροές – «Τίποτα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε»

«Το ενδεχόμενο επίθεσης στο βάθος της θάλασσας δεν είναι κάτι το σύνηθες. Γίνεται μόνο με ειδικές δυνάμεις, με δύτες ή και υποβρύχιο»

Ανησυχία προκαλούν οι μεγάλες διαρροές στη Βαλτική Θάλασσα από δύο ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο της ενεργειακής αντιπαράθεσης με την Ευρώπη. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από τις διαρροές που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά τη Δευτέρα στους αγωγούς Nord Stream που η Ρωσία και οι Ευρωπαίοι εταίροι ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για να κατασκευάσουν, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Βάσει πρώτων εκτιμήσεων της κατάστασης «το ενδεχόμενο πιθανής επίθεσης στο βάθος της θάλασσας δεν είναι κάτι το σύνηθες. Γίνεται μόνο με ειδικές δυνάμεις, με δύτες, ή και υποβρύχιο» αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται η Deutsche Welle. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 σταμάτησε εντελώς αρχές Σεπτεμβρίου με τη Ρωσία να επικαλείται αρχικά τεχνική βλάβη της αντλίας σε ρωσικό σταθμό συμπίεσης και στη συνέχεια τις δυτικές κυρώσεις, ενώ για τον Nord Stream 2 δεν δόθηκε την τελευταία στιγμή άδεια λειτουργίας λόγω των ρωσικών κυρώσεων. Όμως οι υποθαλάσσιοι αγωγοί είναι γεμάτοι με φυσικό αέριο. Πάντως το ναυτικό της Δανίας και Γερμανοί ειδικοί αλλά και από άλλες χώρες προσπαθούν να ρίξουν φως σε αυτό το συμβάν και να εντοπίσουν τι ακριβώς συνέβη, αναφέρει το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPΑ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream προκλήθηκαν από «δολιοφθορά» και προειδοποίησε πως θα υπάρξει «η ισχυρότερη πιθανή απάντηση» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ενεργές ενεργειακές υποδομές στην ΕΕ.

«Μίλησα με την (πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε) Φρεντέρικσεν για την ενέργεια δολιοφθοράς στον Nord Stream» έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter, συμπληρώνοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα η διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να «χυθεί φως στις ακριβείς συνθήκες και τα αίτια της διαρροής».

Νωρίτερα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε με βεβαιότητα ότι η διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες», όχι σε «ατύχημα».

Παράλληλα, η Σουηδία έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς, οι οποίοι δεν λειτουργούσαν, όμως ήταν γεμάτοι αέριο.


Η Ρωσία, η οποία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, είπε επίσης ότι η δολιοφθορά ήταν μια πιθανότητα και ότι οι διαρροές υπονόμευαν την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου, αναφέρει το Reuters.

«Τίποτα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε»

Συν τω χρόνω πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κλίνουν προς την εκδοχή της επίθεσης. Αίφνης για την πολωνική κυβέρνηση οι διαρροές που εντοπίστηκαν από τις δανικές αρχές οφείλονται σε ρωσική προβοκάτσια. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση υψηλών διεθνώς πιέσεων» δήλωσε ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Μαρσίν Πρσζιντάτς στη Βαροσβία. «Δυστυχώς ο εξ ανατολών γείτονάς μας ακολουθεί συνεχώς πολιτική προκλήσεων». Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέριξεν, η οποία βρίσκεται στην πολωνική πόλη Γκολενιόφ, κοντά στο Στετίν, για τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου Baltic Pap, επιβεβαίωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι τα σημεία των διαρροών είναι κοντά, και στην ερώτηση εάν πρόκειται για σαμποτάζ, είπε: «Τίποτα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα».

Αλλά και η κυβέρνηση στη Μόσχα δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για τις διαρροές. Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Στην ερώτηση, εάν πρόκειτια για σαμποτάζ, είπε ότι «καμιά εκδοχή δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Στο μεταξύ, ισχυρές εκρήξεις στις περιοχές όπου παρατηρήθηκαν διαρροές στον αγωγό Nord Stream κατέγραψαν τη Δευτέρα (26/9) οι σεισμολόγοι στη Σουηδία και τη Δανία, όπως ανέφερε το σουηδικό Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο (SNSN) του Πανεπιστημίου της Ουψάλας. Παράλληλα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τη θάλασσα να αφρίζει.

H CIA προειδοποίησε από το καλοκαίρι για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA είχε προειδοποίησε εδώ και εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου που περνούν από τη Βαλτική, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε από τη CIA το καλοκαίρι, γράφει το περιοδικό το οποίο δεν κατονομάζει τις πηγές του. Το Βερολίνο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, υποθέτει ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 οφείλονται σε «στοχευμένη επίθεση».

Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές, πρόσθεσε το Spiegel, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου