Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Χαμομήλι: Γιατί να το προσθέσετε στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας

Ποια τα απρόσμενα οφέλη του για το δέρμα

Οι καταπραϋντικές ιδιότητες του χαμομηλιού έχουν εκτιμηθεί ως βασικό προϊόν περιποίησης του δέρματος για πολλά χρόνια τόσο στην αρχαία Ελλάδα, όσο και την Αίγυπτο. 

Πρόσφατες έρευνες, όμως, έχουν αποδείξει ότι οι πολλαπλές ιδιότητές του το καθιστούν μια άξια προσθήκη στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας.

Σύμφωνα με το eMediHealth, λοιπόν, οι ισχυρές πολυφαινόλες του χαμομηλιού, τα φυτοχημικά και άλλα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες και να οδηγήσουν σε λεπτές γραμμές, ρυτίδες, ουλές και άλλα σημάδια γήρανσης.


Μεταξύ των πολλών χρήσεών του, μπορεί να καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα, να μειώνει τα σημάδια γήρανσης, να αντιμετωπίζει την ακμή και να επουλώνει μικροκοψίματα και πληγές.

Το χαμομήλι λειτουργεί ως τοπική εφαρμογή με τη μορφή ελαίου ή συστατικού άλλων κρεμών και ορών φροντίδας του δέρματος, αλλά τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά χρήματα σε ακριβά προϊόντα για να αποκτήσετε τα οφέλη του. Πίνοντας ρόφημα χαμομηλιού ή φτιάχνοντας τα δικά σας τοπικά διαλύματα στο σπίτι, προσθέτοντας όμως το χαμομήλι στα βασικά συστατικά, μπορείτε να βοηθήσετε το δέρμα σας να λάμψει.

Χαμομήλι για την αντιμετώπιση της ακμής


Ενώ δεν υπάρχουν πολλές μελέτες σε ανθρώπους σχετικά με τις ιδιότητες του χαμομηλιού που καταπραΰνουν το δέρμα, μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η χρήση του χαμομηλιού μπορεί να επιδιορθώσει και να προστατεύσει το δέρμα με πολλούς τρόπους. Μια μελέτη του 2010 στο Journal of Veterinary Science έδειξε ότι το έλαιο γερμανικού χαμομηλιού (GC) ανακούφισε το ξηρό, κνησμώδες και φλεγμονώδες δέρμα σε ποντίκια με ατοπική δερματίτιδα μειώνοντας τα επίπεδα ισταμίνης στον ορό.

Μια άλλη μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στο Molecular Medicine Reports διαπίστωσε ότι τα τερπενοειδή και τα φλαβονοειδή στο τσάι χαμομηλιού και σε άλλα παρασκευάσματα χαμομηλιού μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του δέρματος και των μαλλιών σας, ενώ η χημική ουσία χαμαζουλένιο παρέχει αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

Ωστόσο, ένα από τα πιο απροσδόκητα οφέλη της χρήσης του χαμομηλιού στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας είναι το πώς μπορεί να βοηθήσει με την ακμή, όπως αναφέρει το eMediHealth. Οι ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του χαμομηλιού μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ερυθρότητας, του πρηξίματος και της ευαισθησίας, στην απολέπιση του δέρματος για την πρόληψη μελλοντικών ξεσπασμάτων και ακόμη και στην εξασθένιση των ουλών της ακμής.

DIY συνταγή με χαμομήλι για την περιποίηση του δέρματος


Για να δείτε τα απροσδόκητα οφέλη του χαμομηλιού με τα μάτια σας, δοκιμάστε τη συνταγή DIY του eMediHealth από το σπίτι. Ρίξτε ζεστό νερό πάνω από το ξηρό χαμομήλι και αφήστε το να μουλιάσει για 20 λεπτά και έπειτα σουρώστε.

Αναμείξτε δύο με τρεις κουταλιές της σούπας νερό χαμομηλιού με μία κουταλιά της σούπας μέλι, ένα ασπράδι αυγού και μερικές σταγόνες φρέσκου χυμού λεμονιού. Για μια πιο ήπια μάσκα κατάλληλη για υπερευαίσθητο δέρμα, απλά προσθέστε περισσότερο νερό χαμομηλιού. Εφαρμόστε σε καθαρό πρόσωπο και αφήστε να δράσει για 15 έως 20 λεπτά. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό και εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου