Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Επιχείρηση «Valentino»: Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. σε 6 οίκους ανοχής για την εξάρθρωση κυκλώματος trafficking

Κρατούσαν «φυλακισμένες» τις γυναίκες - θύματα και τις ανάγκαζαν να κάνουν τουλάχιστον 55 «ραντεβού» ημερησίως

Τέλος στη δράση μεγάλου κυκλώματος trafficking έβαλε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής στο πλαίσιο της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Valentino» και τη συνεργασία της Europol.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν εννέα μέλη του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων τα δύο ηγετικά και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων, μαστροπείας, παραβίασης σφραγίδων και των νομοθεσιών για την προστασία από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμα δύο άτομα. Οι εμπλεκόμενοι είναι Μολδαβοί, Βούλγαροι, Αλβανοί και οι Έλληνες.

Επιπλέον, προσήχθησαν επτά γυναίκες από οίκους ανοχής, εκ των οποίων οι δύο ταυτοποιήθηκαν ως θύματα εμπορίας ανθρώπων. Σε όλες παρασχέθηκε αρωγή και ψυχολογική υποστήριξη από εξειδικευμένους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους των ανωτέρω φορέων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δράστες εξανάγκαζαν τις κοπέλες να πραγματοποιούν τουλάχιστον 55 «ραντεβού» για ερωτικές συνευρέσεις ημερησίως, δίνοντας τους μόλις 10 ευρώ στο τέλος της ημέρας.

Στο πλαίσιο αξιολόγησης πληροφοριακών δεδομένων και διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας αποκαλύφθηκε η εγκληματική δραστηριότητα του κυκλώματος στην προαγωγή και εξώθηση στην πορνεία αλλοδαπών γυναικών σε τουλάχιστον 6 οίκους ανοχής που διαχειρίζονταν στο κέντρο της Αθήνας, κάποιοι εκ των οποίων μάλιστα είχαν «σφραγιστεί» για παρανομίες.

Από το 2019 δρούσε το κύκλωμα


Όπως προέκυψε από την έρευνα, το κύκλωμα τουλάχιστον από τα τέλη του έτους 2019 προσέγγιζε και στρατολογούσε ευάλωτες γυναίκες από χώρα της ανατολικής Ευρώπης, εκμεταλλευόμενο τη δεινή οικονομική και οικογενειακή τους κατάσταση, ενώ με τη χρήση απατηλών μέσων για εξασφάλιση νόμιμης εργασίας στη χώρα μας, αποσπούσαν τη συναίνεσή τους να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Ακολούθως, οι γυναίκες παραλαμβάνονταν και εγκαθίστανται σε διαμέρισμα, όπου διέμεναν και τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος, τα οποία τις επιτηρούσαν και τις υποχρέωναν να πληρώνουν το υψηλό μηνιαίο μίσθωμα.

Με το πρόσχημα της αποπληρωμής του υπέρογκου χρέους, που όφειλαν οι γυναίκες στα μέλη του κυκλώματος λόγω της μεταφοράς τους στην Ελλάδα, τις υποχρέωναν να απασχοληθούν ως εκδιδόμενες σε τουλάχιστον (6) οίκους ανοχής, παρακρατώντας μεγάλο μέρος των εσόδων από την σεξουαλική τους εκμετάλλευση.

Τέλος, μεγάλο μέρος του οικονομικού οφέλους, που αποκόμιζε το κύκλωμα από την εγκληματική του δράση, το διοχέτευε σε επιχείρηση που διέθετε με σκοπό την ενσωμάτωσή του στη νόμιμη οικονομία.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων που αφορούσαν τη λειτουργία των οίκων ανοχής και της νομιμοποίησης εσόδων από την εγκληματική δραστηριότητα,καταγραφικά μηχανήματα επιτήρησης χώρων οίκων ανοχής,ψηφιακά πειστήρια και μέσα αποθήκευσης,αυτοκίνητο ως μέσο μεταφοράς των γυναικών,κινητά τηλέφωνα καιτο χρηματικό ποσό των -2.358- ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου