Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Ρωσικό Game of Thrones: Τρίζει η καρέκλα του Πούτιν εξαιτίας του επικεφαλής των μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν;

«Οι προσπάθειες για την ανατροπή του Ρώσου προέδρου θα μπορούσε να είναι στα σκαριά»

Ηπαραμονή του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία θα μπορούσε να βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω του χρηματοδότη της ομάδας Ρώσων μισθοφόρων Βάγκνερ που επικρίνει τις επιδόσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Σύμφωνα με μια αναφορά που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Δευτέρας από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, ότι ο Ρώσος ολιγάρχης Γεβγένι Πριγκόζιν, ο χρηματοδότης πίσω από τη Wagner Group, θα μπορούσε να «υπονομεύσει» την εικόνα ισχύος του Πούτιν. Ο Πριγκόζιν, ο οποίος θεωρείται εδώ και καιρό ως ένας από τους πιο ισχυρούς συμμάχους του ρώσου προέδρου, νωρίτερα αυτό το μήνα εκθείασε την πρόταση του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ να σταλεί ένας κορυφαίος Ρώσος στρατηγός στην πρώτη γραμμή του πολέμου και να αναγκαστεί να «ξεπλύνει την ντροπή του με αίμα». Ο Πριγκόζιν πρότεινε ότι «όλα αυτά τα καθάρματα» που ηγούνται του στρατού να αναγκαστούν να τον ακολουθήσουν.

Κι ενώ ο Πριγκόζιν δεν επιτέθηκε απευθείας στον Πούτιν, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την κακή απόδοση του στρατού από αυτόν, και άλλα μέλη της ρωσικής ελίτ, έχουν οδηγήσει κάποιους να εικάσουν ότι οι προσπάθειες για την ανατροπή του Ρώσου προέδρου θα μπορούσε να είναι στα σκαριά, σύμφωνα με το Newsweek.

Η έκθεση της ISW σημειώνει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με τον Πριγκόζιν και τον Όμιλο Wagner «σχολιάζουν όλο και περισσότερο την αναποτελεσματικότητα των παραδοσιακών ρωσικών στρατιωτικών θεσμών και κοινωνικά ζητήματα, τα οποία μπορεί έμμεσα να υπονομεύσουν την κυριαρχία του Κρεμλίνου».

Οι αναλυτές του ISW εστίασαν σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 13 Οκτωβρίου, στο οποίο στρατιώτες της ρωσικής 126ης παράκτιας αμυντικής ταξιαρχίας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας σε απροσδιόριστη τοποθεσία στην περιφέρεια Χερσώνα παραπονιούνται ότι πολεμούν σε αυτήν την περιοχή από την αρχή του πολέμου χωρίς διακοπή ή την αναγκαία εναλλαγή στρατευμάτων για ξεκούραση.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου