Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Πατάτες ογκρατέν

Κρεμώδης και απολαυστική πρόταση για συνοδευτικό ή κυρίως

Υλικά

  • 4 μέτριες πατάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
  • 3 κ. σ. βούτυρο
  • 3 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ. γλ. αλάτι
  • 2 φλ. τσαγιού γάλα
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί τσένταρ

Εκτέλεση

Βήμα 1

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βουτυρώστε ένα πυρέξ.

Βήμα 2

Στρώστε το 1/2 των πατατών στη βάση του πυρέξ και αλατοπιπερώστε. Στρώστε από πάνω φέτες κρεμμυδιού και στη συνέχεια τις υπόλοιπες πατάτες. Αλατοπιπερώστε και πάλι.

Βήμα 3

Λιώστε το βούτυρο σε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Χτυπήστε σταδιακά το αλεύρι και το αλάτι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, περίπου για 1 λεπτό.

Βήμα 4

Προσθέστε σταδιακά το γάλα, περίπου 1/4 φλιτζανιού τη φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη -η σταδιακή προσθήκη και το χτύπημα του γάλακτος θα σας βοηθήσει να αποφύγετε σβώλους στη σάλτσα σας.

Βήμα 5

Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι το μείγμα να πήξει, για 3 έως 5 λεπτά. Προσθέστε το τυρί και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει, για 30 έως 60 δευτερόλεπτα. Ρίξτε τη σάλτσα τυριού πάνω από τις πατάτες και καλύψτε με αλουμινόχαρτο.

Βήμα 6

Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν και η σάλτσα να φουσκώσει, περίπου 1 1/2 ώρα

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου