Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Μπορεί να πετύχει μια σχέση με μεγάλη διαφορά ηλικίας;

 

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε αναρωτηθεί πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η διαφορά ηλικίας σε μια σχέση. 

Μπορεί από τα παιδικά μας χρόνια να βλέπαμε τους γονείς μας ή άλλα ζευγάρια που η διαφορά στην ηλικία τους μας κινούσε την περιέργεια ή αργότερα όταν η φίλη μας στο γυμνάσιο τα έφτιαξε με εκείνο το παιδί από τη Γ’ λυκείου, αλλά ακόμη και τώρα που έχουμε ωριμάσει, μια τέτοια σχέση μας κάνει να αναρωτιόμαστε.

Σύμφωνα με έρευνες τα ζευγάρια με πάνω από 10 χρόνια διαφορά ηλικίας βιώνουν κοινωνική αποδοκιμασία. Ωστόσο, σύμφωνα και πάλι με έρευνες, στις σχέσεις μας είμαστε ανοιχτοί να έχουμε μια διαφορά ηλικίας με τ@ σύντροφό μας 10-15 χρόνια. Τελικά όμως, πόσο ρόλο παίζει η διαφορά ηλικίας στις σχέσεις;

Η αλήθεια είναι ότι μια σχέση με σημαντική διαφορά ηλικίας μπορεί να έχει να αντιμετωπίσει κάποια σοβαρά προβλήματα μέσα και έξω από αυτή. Ποια είναι αυτά;

Συναισθηματική ωριμότητα

Ακόμα κι αν η διαφορά ηλικίας είναι μικρή, όπως 4-5 χρόνια, μπορούν να παρατηρηθούν διαφορετικά επίπεδα συναισθηματικής ωριμότητας. Όταν υπάρχει σημαντική διαφορά ηλικίας, π.χ. 10-15 χρόνια ή και περισσότερα, οι εμπειρίες ζωής μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές. Σε σχέσεις με μεγάλο χάσμα συναισθηματικής ωριμότητας, ο πιο ώριμος σύντροφος μπορεί να καταλήξει να φέρει μεγαλύτερο συναισθηματικό φορτίο στη σχέση, οδηγώντας σε εξάντληση και ενδεχομένως σε χωρισμό.

Το να είσαι ο μεγαλύτερος σε ηλικία σύντροφος δεν εγγυάται συναισθηματική ωριμότητα, όπως και το να είσαι νεότερος δεν σημαίνει πάντα ότι είσαι λιγότερο ώριμος. Οι άνθρωποι μερικές φορές συγχέουν την ηλικία με τη συναισθηματική ωριμότητα, επειδή περισσότερα χρόνια μπορεί να μεταφράζονται σε περισσότερο χρόνο για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα μέσω της έκθεσης σε διαφορετικές εμπειρίες.

Προτεραιότητες

Όσο μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στις ηλικίες στη σχέση, τόσο αλλάζουν και οι προτεραιότητες των ατόμων, καθώς είναι πολύ πιθανό οι εμπλεκόμενοι να βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις ζωής. Μερικές διαφορές στις προτεραιότητες μπορεί να είναι τα πλάνα για μια οικογένεια, ανησυχίες για την υγεία, τρόποι διασκέδασης κ.ο.κ.

Ωστόσο, οι διαφορετικές προτεραιότητες είναι πιθανό να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε σχέση ακόμα και με καμία διαφορά ηλικίας. Για αυτό και είναι σημαντικό να γίνεται μια συζήτηση σχετικά με τις προτεραιότητες και τις βλέψεις για το μέλλον, πόσο μάλλον αν σκέφτεσαι ότι θα ήθελες να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου με αυτό το άτομο.

Φόβοι θανάτου

Αν στο ζευγάρι η διαφορά ηλικίας είναι αρκετά μεγάλη τότε είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν σκέψεις και φόβοι γύρω από τον θάνατο του μεγαλύτερου ατόμου. Το νεότερο άτομο σίγουρα θα έχει το άγχος ότι θα μείνει μόνο του.

Κοινωνικό στίγμα

Η κριτική και τα περίεργα βλέμματα ίσως είναι αναπόφευκτα. Και η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αντιμετώπιση της κριτικής από εκείνους που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο απώτερο κίνητρο και για τους δύο. Για παράδειγμα, ένας νεότερος σύντροφος μπορεί να κατηγορηθεί ότι επιλέγει έναν μεγαλύτερο σύντροφο μόνο λόγω των χρημάτων ή της θέσης του, και ένας μεγαλύτερος σύντροφος μπορεί να κατηγορηθεί ότι επιλέγει κάποιον νεότερο για τον τρόπο που δείχνει.

Ακόμα κι αν εσύ και ο/η σύντροφος σου αγνοείτε τα σχόλια ή τις γνώμες των αγνώστων, μπορεί να πληγωθείτε όταν οι φίλοι ή η οικογένεια είναι δύσπιστοι απέναντι σε μια σχέση στην οποία είστε ευτυχισμένοι.

Πώς να ξεπεράσετε τα προβλήματα της διαφοράς ηλικίας;

Είτε έχεις να αντιμετωπίσεις αγαπημένα πρόσωπα που δεν σε καταλαβαίνουν καθόλου είτε ανησυχείς για το μέλλον της σχέσης καθώς μεγαλώνετε και οι δύο, αυτές οι συμβουλές θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την πρόκληση μαζί με τ@ σύντροφό σου.

Βάλε όρια

Αν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα φιλικό ή οικογενειακό πρόσωπο το οποίο κατακρίνει τη σχέση σου, τότε θα πρέπει να βάλεις όρια. Είναι ένας τρόπος να τους υπενθυμίσεις πως ακόμα και αν δεν καταλαβαίνουν τις επιλογές σου μπορούν τουλάχιστον να τις σεβαστούν.

Επικοινώνησε

Όποια και αν είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζεις μέσα στη σχέση σου, τότε το κλειδί είναι η επικοινωνία (αυτό ισχύει για όλες τις σχέσεις). Η ικανότητα να κάνεις μια ειλικρινή συζήτηση θα σου αποφέρει μια πιο ευτυχισμένη σχέση, έτοιμη να επιλύσει όποιο πρόβλημα έρχεται! Σημαντικό ρόλο παίζει ακόμα και η προσοχή που αισθάνεται ο κάθε σύντροφος όταν μιλάει για τα συναισθήματα και τα προβλήματα του.

Βρες ένα δίκτυο υποστήριξης

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ότι υπάρχουν εκεί έξω και άλλα ζευγάρια σαν εσάς που αντιμετωπίζουν κοινές δυσκολίες. Η εύρεση παρόμοιων ζευγαριών και η δημιουργία μιας αίσθησης κοινότητας μαζί τους θα βοηθούσε να βρείτε φίλους που σας καταλαβαίνουν.

Τελικά αποτελεί πρόβλημα διαφορά ηλικίας στη σχέση;

Η σχέση με διαφορά ηλικίας έχει απλά να αντιμετωπίσει μερικές προκλήσεις, τις οποίες δεν αντιμετωπίζουν τα κοινότυπα ζευγάρια. Ωστόσο, αν ο/η σύντροφος σου είναι ένας άνθρωπος που σου ταιριάζει «γάντι», υπάρχει αλληλοσεβασμός, κατανόηση, αγάπη και πάνω από όλα θέληση για να πετύχει και να κρατήσει αυτή η σχέση, τα προβλήματα αυτά, μπορεί να μην εξαφανίζονται, αλλά τουλάχιστον γίνονται μικρότερα! Στο τέλος της μέρας όλες οι σχέσεις θέλουν προσπάθεια για να παραμείνουν υγιείς.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου