Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Γαβράς: «Η περιπέτεια της αυτοβιογραφίας ξεκίνησε μετά από προτροπή συναδέλφων»

Ο Kώστας Γαβράς ήρθε στην Αθήνα, παρουσίασε την αυτοβιογραφία του «Πήγαινε εκεί όπου είναι αδύνατο να πας» και εξηγεί στο «Έθνος της Κυριακής» τι τον παρακίνησε να διηγηθεί την προσωπική του διαδρομή.

Τι σας παρακίνησε να διηγηθείτε την προσωπική σας διαδρομή;

«Η περιπέτεια της αυτοβιογραφίας ξεκίνησε μετά από προτροπή συναδέλφων. Πολλοί είναι αυτοί που όταν μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία έχουν κάποιον που τους βοηθάει αλλά εγώ το αρνιόμουν. Τελικά αποφάσισα να το κάνω μόνος μου με τις δυσκολίες ενδεχομένως που μπορεί να είχα πάνω στη γλώσσα ωστόσο ήθελα να το προσπαθήσω μόνος και μετά να αναλάβει ένα διορθωτής. Αυτό ήταν η βάση του βιβλίου.

 Ο άλλος λόγος που με έσπρωξε προς την συγγραφή της αυτοβιογραφίας ήταν γιατί έπρεπε να απαντήσω για τους λόγους που κάνω ταινίες. Όλοι λένε ότι κάνω πολιτικές ταινίες με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση ότι έχω ένα πρόγραμμα για να κάνω πολιτικές ταινίες. Έπρεπε να εξηγήσω πώς γεννιούνται τα φιλμ. Κάθε φιλμ γεννιέται με ένα πάθος, μια ιδέα, κάτι που με απασχολεί πολύ βαθιά και για πολύ καιρό.

Σε μια στιγμή βρίσκω τον τρόπο, τα μέσα ή την ιδέα ή το βιβλίο για να κάνω το φιλμ. Αυτό ήταν απαραίτητο να το εξηγήσω. Ύστερα, έπρεπε να εξηγήσω στα παιδιά μου κάποια πράγματα. Βρίσκω ότι είναι ανιαρό για τους πατέρες ή τις μητέρες να διηγούνται πως ήταν η ζωή παλιά. Ιδίως τα εγγόνια μου μού έκαναν την ερώτηση «πώς έφτασες, δεν πνίγηκες;». Νομίζουν, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι έφτασα κι εγώ στο Παρίσι με ένα καράβι από τη Λιβύη.

Γι’ αυτό και το καλοκαίρι που μας πέρασε πήγαμε οικογενειακώς στη Γορτυνία, για να δουν που γεννηθήκαμε με τα αδέλφια μου. Με μεγάλη κατάπληξη είδαν ότι ζούσαμε όλοι σε ένα μικρό σπίτι που είχε μόνο τρία δωμάτια - ένα με το τζάκι, ένα δωμάτιο για τους πιο ηλικιωμένους και ένα μεγάλο δωμάτιο για τους υπόλοιπους. Τους έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση πως οι άνθρωποι μπορεί να γεννηθούν σε ένα σπίτι, χωρίς περίθαλψη, χωρίς τίποτα. Οι καλοκαιρινές διακοπές ήταν η συνέχεια του βιβλίου κατά κάποιο τρόπο», λέει ο ίδιος στο Έθνος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου