Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Νέα δεδομένα για τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal, δείχνει πως η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος οδηγεί σε υψηλότερη

παραγωγή Ν-οξειδίου τριμεθυλαμίνης, μιας ουσίας που συντίθεται από βακτήρια του πεπτικού σωλήνα κι έχει συσχετισθεί με την πιθανότητα εμφάνισης καρδιοπαθειών.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 113 υγιείς ενήλικες. Από τους εθελοντές ζητήθηκε να ακολουθήσουν διαφορετικούς τύπους δίαιτας για διάστημα ενός μήνα, με τυχαία σειρά. Ένας από τους τύπους δίαιτας που υιοθέτησαν περιλάμβανε καθημερινή κατανάλωση περίπου 230 γραμμαρίων κόκκινου κρέατος.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι τα επίπεδα Ν-οξειδίου τριμεθυλαμίνης στο αίμα τριπλασιάστηκαν όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας, συγκριτικά με την περίοδο που κατανάλωναν δίαιτα πλούσια σε λευκό κρέας ή φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη. Από την άλλη, ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι τα επίπεδα Ν-οξειδίου τριμεθυλαμίνης επανήλθαν όταν οι εθελοντές σταμάτησαν την καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν τις τρέχουσες συστάσεις που προτείνουν περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος σε όλες τις ηλικίες. Κλείνοντας, σχολιάζουν ότι πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει πόσο σημαντική επίδραση μπορεί να έχει η δίαιτα στα επίπεδα Ν-οξειδίου τριμεθυλαμίνης στο αίμα, το οποίο όλο και περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν ως έναν καινούργιο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου