Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Το ακίνητο κινητό

 Είσαι ένα δημιούργημα φτιαγμένο να κινείται, αλλιώς χαλάει.

Η στιγμή που το συνειδητοποίησα έχει για κάποιο λόγο χαραχτεί βαθιά στη μνήμη μου και έχει επηρεάσει τη φιλοσοφία μου και τον τρόπο που βιώνω την καθημερινότητά μου και αντιμετωπίζω την υγεία μου. Ήταν σε ένα εργαστήρι φυσιοθεραπείας όταν ήμουν φοιτήτρια στο ΤΕΦΑΑ στο οποίο  ο καθηγητής εξηγώντας τη λειτουργία της άρθρωσης του γονάτου έκανε σαφές ότι προϋπόθεση για να λιπανθεί η συγκεκριμένη άρθρωση και να παραμείνει υγιής είναι η κίνηση. Αλλιώς σταδιακά εκφυλίζεται ,γίνεται δύσκαμπτη και δυσλειτουργική ,δηλαδή πολύ απλά χαλάει. Και φυσικά αυτό ισχύει για όλο το σώμα. Δηλαδή προκειμένου να παραμείνει υγιές, το ανθρώπινο σώμα και όχι μόνο, πρέπει να κινείται!

Είσαι με λίγα λόγια μια κατασκευή φτιαγμένη να κινείται,  ένα κινητό, μόνο που ο τρόπος ζωής  ειδικά στις πόλεις, η καθιστική εργασία, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου ,οι κάθε είδους υποχρεώσεις μειώνουν ή σχεδόν εκμηδενίζουν τη φυσική δραστηριότητα με αποτέλεσμα να καταλήγεις ένα ακίνητο κινητό.

Είμαι σίγουρη πως για τα παραπάνω μέσες-άκρες έχεις ξανακούσει και πως ενδεχομένως έχεις προσπαθήσει να εντάξεις την άσκηση στη ζωή σου αλλά μετά από λίγο τα παράτησες. Πιστεύω πως και τώρα  θέλεις να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι για όλους τους λόγους .Γιατί πήρες κιλά, γιατί στο είπε ο γιατρός ,γιατί θέλεις να φτιάξεις τη φυσική σου κατάσταση, γιατί πονάει η μέση σου γιατί θέλεις να έχεις ωραίο σώμα. Έχεις δοκιμάσει και στο παρελθόν να ακολουθήσεις κάποιο πρόγραμμα άθλησης αλλά μετά από ένα χρονικό διάστημα εγκατέλειψες. Όπως τόσοι άλλοι μαζί με σένα. Πράγμα που γνωρίζουν πολύ καλά τα γυμναστήρια γι’ αυτό και κάνουν τρελές προσφορές ειδικά κάθε Σεπτέμβριο ή Ιανουάριο που ξέρουν ότι έβαλες κιλά. Ξέρουν ότι θα πας και θα σταματήσεις αφού τους έχεις ακουμπήσει τα ωραία σου χρήματα. Αλλά μήπως ήρθε η ώρα να βάλεις μια για πάντα την άθληση και την κίνηση στη ζωή σου; Μιλώντας από τη θέση της γυμνάστριας αλλά και της απλής αθλούμενης, θέλω να σου δώσω μερικές συμβουλές που έχω αποκομίσει από την προσωπική μου εμπειρία και που πιστεύω ότι μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις και αυτή τη φορά να μη σταματήσεις ποτέ.
  • Καταρχήν, διάλεξε μια δραστηριότητα που σου αρέσει. Οι επιλογές είναι πολλές. Μπορείς να πας σε μια σχολή χορού και να μάθεις π.χ. latin ή όποιο άλλο είδος χορού σε ευχαριστεί. Μπορείς να γραφτείς σε κάποιο σύλλογο παραδοσιακών χορών. Να τρέχεις στους στίβους του ΟΑΚΑ ή σε άλλους. Να γραφτείς στο γυμναστήριο και να παρακολουθείς όποιο ομαδικό πρόγραμμα σου αρέσει ή να γυμνάζεσαι στα μηχανήματα με βάρη. Να γραφτείς σε έναν ορειβατικό σύλλογο. Να πας στο κολυμβητήριο. Να κάνεις personal training στο σπίτι σου ή σε studio personal. Να πηγαίνεις με τους φίλους σου για μπάσκετ ή μπάλα σε κάποιο ελεύθερο γήπεδο. Να περπατάς ή να τρέχεις στο κοντινότερο πάρκο. Ή πολύ απλά να επιλέξεις να πηγαίνεις με τα πόδια εκεί που συνήθιζες να πηγαίνεις με το αυτοκίνητο. Θυμήσου: ο στόχος σου είναι ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. Πολύ απλά μάθε να κινείσαι! 
  • Ό,τι κι αν αποφασίσεις να κάνεις, επέλεξε κάτι που να είναι κοντά και να προσεγγίζεται εύκολα. Στο δεκάλεπτο να είσαι εκεί. Θα αποθαρρυνθείς πολύ γρήγορα αν για παράδειγμα πρέπει να «φας» μίση ώρα μέσα στην κίνηση για να πας στο γυμναστήριο και ψάχνεις και άλλα 10 λεπτά για parking. Θα πας μια, θα πας δυο και μετά δεν θα ξαναπάς (καναπές).
  • Πήγαινε με παρέα αν λειτουργείς καλύτερα έτσι και αν είσαι τύπος που βαριέται μόνος του, ή πήγαινε μόνος-η αν νιώθεις ότι η παρέα σου αποσπά την προσοχή. Προσωπικά, προτιμώ το δεύτερο. Η ώρα που βρίσκομαι στο γυμναστήριο είναι η πιο κατάδική μου ώρα της ημέρας και δεν θέλω να μου την χαλάει κανείς!
  • Συνδύασε το με κάτι ευχάριστο. Π.χ. πήγαινε κολυμβητήριο και μετά κάνε μια βόλτα στα μαγαζιά ή βγες για καφέ με έναν φίλο-η. Έτσι θα έχεις κάτι ωραίο να προσμένεις και στο μυαλό σου θα εντυπωθεί η άσκηση ως κάτι ευχάριστο!
  • Αν πας στο γυμναστήριο διάλεξε ασκησιολόγιο που να σου αρέσει. Μην κάνεις ασκήσεις που τις βαριέσαι ή σε κουράζουν πολύ. Έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε 11537 ασκήσεις ακριβώς (τις έχω μετρήσει). Γιατί να κάνεις αυτή που δεν σου αρέσει; Κάνε άλλη. Αν επιμείνει ο γυμναστής σε μια συγκεκριμένη άσκηση, άλλαξε και γυμναστή.
  • Διάλεξε γυμναστή. Δεν είναι όλοι ίδιοι, δεν είναι όλοι καταρτισμένοι ,δεν έχουν όλοι όρεξη να σε βοηθήσουν, δεν έχεις την ίδια χημεία με όλους. Πήγαινε σε αυτόν που σου ταιριάζει καλύτερα. Και επίσης ρώτα στα ίσα αν έχει πτυχίο. Πρόκειται για την υγεία σου! 
  • Αγόρασε καινούριο κολάν ή σάκο ή φόρμα ή αθλητική μπλούζα ή αθλητικά παπούτσια ή και όλα αυτά μαζί. Θα θέλεις να πας να ασκηθείς για να τα φορέσεις!
  • Δοκίμασε personal training. Το personal είναι αποτελεσματικό και για έναν πρόσθετο λόγο που και εγώ προσωπικά δεν είχα υποψιαστεί και που ανακάλυψα πριν πολλά χρόνια όταν άρχισα να δουλεύω ως personal trainer. Ντρέπεσαι να ακυρώσεις το μάθημα! Θα ανακαλύψεις πως τελικά δεν ήσουν τόσο κουρασμένος-η όσο νόμιζες, πως σου πέρασε ο πονοκέφαλος, πως μπορούσες να κάνεις την προπόνησή σου παρά τη βαρεμάρα σου κ.α. Ναι, έχεις περισσότερες δυνάμεις από ό,τι πίστευες και εκτός από γυμνασμένο σώμα, αποκτάς και περισσότερη αυτοπεποίθηση. 
  • Πάρε ακουστικά. Και σύνδεσε τα με το mp3 σου ή με το κινητό σου, κατέβασε τραγούδια που σου αρέσουν, βάλε ραδιόφωνο, άκου ειδήσεις (αυτό το χούι να ακούω Τράγκα, Ευαγγελάτο, ή Χατζηνικολάου χαράματα κάνοντας squat, το έχει άλλος ή μόνο εγώ;) και κάνε την προπόνησή σου διασκεδαστική.
  • Δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά πρέπει να σου πω πως για την επόμενη Ολυμπιάδα δεν προλαβαίνεις να ετοιμαστείς επαρκώς. Γι’ αυτό άσε τις σκληρές προπονήσεις, τα 4×10 sets για τους άλλους που προπονούνται γι’ αυτή και θέσε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους πετυχαίνοντας τους ήρεμα, σταδιακά και σίγουρα.
  • Κάνε μόνο μία ώρα προπόνηση τη φορά. Ούτε λεπτό παραπάνω. Μετά πήγαινε να κάνεις κάτι άλλο. Πίστεψέ με, αυτή τη συμβουλή ακολούθησέ την πιστά, ειδικά αν δεν έχεις συνηθίσει την άσκηση, αν μέχρι τώρα περνούσες τον ελεύθερο σου χρόνο στον καναπέ ή αν δεν είσαι φανατικός της άσκησης. Θα τα παρατήσεις πολύ γρήγορα αν εκεί που δεν έκανες τίποτα ξαφνικά πέσεις με τα μούτρα. Θα κουραστείς σωματικά και ψυχολογικά πολύ γρήγορα και θα εγκαταλείψεις πρόωρα. Επίσης, τον πρώτο καιρό κάνε τρεις προπονήσεις την εβδομάδα, όχι περισσότερες, για τους ίδιους λόγους. Στην πορεία, αύξησε την προπόνησή σου όσο σε ευχαριστεί και απόλαυσε πραγματικά όλα τα οφέλη της.
  • Αν δεν μπορείς να  κάνεις κάτι πιο οργανωμένο και προκειμένου να μην είσαι το ακίνητο κινητό που κινεί μόνο τους αντίχειρες στο κινητό (τηλέφωνο) έχω να προτείνω κάτι απλό. Μετά από τόσα χρόνια άσκησης, σπουδών, σεμιναρίων, εκπαιδεύσεων, διδακτικών ομαδικών ή personal ωρών αν έπρεπε να σου δώσω μια συμβουλή για φυσική δραστηριότητα θα ήταν αυτή: ΠΕΡΠΑΤΑ! Ναι περπάτα. Και τίποτα άλλο να μην  κάνεις, αυτό μόνο του μπορεί να είναι αρκετό . Αν όλοι μας περπατούσαμε καθημερινά ένα μισαωράκι, τρώγαμε πιο φυσική και απλή τροφή και ζούσαμε πιο κοντά στη φύση, οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι, οι γιατροί και οι ψυχολόγοι-ψυχίατροι θα έψαχναν για δουλειά. Το πιστεύω! Άσε τις δικαιολογίες ότι δεν προλαβαίνεις ή ότι δεν έχεις χρήματα. Αν αρρωστήσεις απλά και μόνο από έλλειψη άσκησης τότε θα βρείς τα χρήματα και τον χρόνο για επισκέψεις σε ειδικούς; Προτίμησε λοιπόν την πρόληψη παρά τη θεραπεία. Ακόμα κάθεσαι;

  • Λίνα Μουστρή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου