Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Όλα τα σενάρια για το δώρο Πάσχα και το πότε θα δοθεί

Γεμίζει η φαρέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό. Παραμένουν όμως κενά στο πακέτο στήριξης για τις επιχειρήσεις. Όλα τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση, αλλάζουν τα δεδομένα… κάθε μέρα! 


Το οπλοστάσιο της κυβέρνησης γέμισε περισσότερο μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.
Παρόλο που όντως υπάρχουν ακόμη σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο που θα χορηγηθούν τα χρήματα, εντούτοις το ύψος της επιχορήγησης από την πλευρά της κυβέρνησης αυξάνει. Ήδη σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός το συνολικό πακέτο πλέον ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το θέμα για το δώρο του Πάσχα, ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών ότι είναι προς όφελος της οικονομίας να πάει λίγο πιο πίσω η καταβολή του, ώστε να πέσει στην πραγματική οικονομία.

Τα όσα ανακοινώθηκαν ενώ περιλαμβάνουν κάποια συγκεκριμένα μέτρα για μεταφορά υποχρεώσεων στο μέλλον, εντούτοις τα μέτρα για άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων είναι μάλλον θολά.

Και αυτό διότι κανένας δεν έχει πει ποια θα είναι τα ωφελήματα για επιχειρήσεις από το ΕΣΠΑ και τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων. Επίσης η Ελλάδα μετά την απόφαση της ΕΚΤ για συμμετοχή της στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης βρίσκει μία επιπλέον ρευστότητα ύψους περίπου 12 δισ. που μπορεί να διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία κατά το δοκούν.

Ποιοι κλάδοι θα βρεθούν στην υπουργική απόφαση

Ούτε χθες πάντως βγήκε η απόφαση για το ποιοι κλάδοι της οικονομίας θα βρεθούν στην περίμετρο αυτών που θα τύχουν της κυβερνητικής στήριξης. Βέβαια οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού αλλάζουν τα δεδομένα αφού μπορεί οι αρχικές σκέψεις ενδεχομένως να αλλάξουν και να προστεθούν και άλλοι.

Εν κατακλείδι τα πάντα θα αλλάζουν ημέρα με την ημέρα και ανάλογα με τις εξελίξεις θα λαμβάνονται και άλλες αποφάσεις.

Δώρο Πάσχα

Οι οριστικές αποφάσεις για τον χρόνο καταβολή του Δώρου Πάσχα θα ληφθούν το αμέσως προσεχές διάστημα από το υπουργείο Οικονομικών, αφού σταθμιστούν όλα τα δεδομένα.

Πιθανότατα στις αρχές Ιουνίου θα δοθεί το δώρο του Πάσχα. Υπάρχει και ένα άλλο σενάριο που θέλει να δίνει την δυνατότητα στους εργοδότες να δίνουν το δώρο σε ένα χρονικό διάστημα από την Μ. Εβδομάδα μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού.

Με βάση την νομοθεσία θα έπρεπε να καταβληθεί μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου. Στο υπουργείο Οικονομικών σταθμίζοντας τα δεδομένα φέρονται να αποφασίζουν να μεταφερθεί προς τις αρχές Ιουνίου, θεωρώντας ότι από την μία πλευρά θα δοθεί μία επιπλέον ανάσα σε επιχειρήσεις που δοκιμάζονται και από την άλλη θα κατευθυνθεί η ρευστότητα προς τους δοκιμαζόμενους κλάδους της οικονομίας.

Το νέο πακέτο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι «ο προϋπολογισμός του κράτους αναθεωρείται και ως εκ τούτου «πέραν των μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ύψους 3,8 δισ., θα διατεθούν ακόμη περίπου 3 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τουλάχιστον αλλά τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ».

Ως προς την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ ανακοίνωσε πως επεκτείνεται έως τα τέλη Απριλίου και θα δοθεί και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους. «Το μέτρο, λοιπόν, δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αλλά τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Των οποίων το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε δε πως την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας, ενώ και για αυτούς θα ανασταλεί επίσης η υποχρέωση καταβολής εισφορών ενώ ανέφερε πως  «οκτακόσια ευρώ θα λάβουν και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες».

πηγή 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου