Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020

H Pfizer ζητά σήμερα άδεια για να κυκλοφορήσει επειγόντως το εμβόλιο για τον κορονοϊό

Πιθανόν από τον Δεκέμβριο η χρήση του - Η ανακοίνωση της εταιρείας

Η Pfizer Inc. και η BioNTech ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα υποβάλλουν αίτημα στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου τους για τον κροονοϊού, κάτι που πιθανόν να επιτρέψει τη χρήση του εμβολίου σε υψηλού ρίσκου πληθυσμό στις ΗΠΑ μέχρι τα μέσα με τα τέλη Δεκεμβρίου 2020.

Το αίτημα βασίζεται στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για αποτελεσματικότητα 95%, τα οποία προέκυψαν από τις δοκιμές της Φάσης 3.

Σύμφωνα με το CNBC, αν η άδεια δοθεί στη Pfizer από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ το εμβόλιο θα διατεθεί σε διάφορα στάδια, με τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα να εμβολιάζονται πρώτοι.

Η διαδικασία στον FDA αναμένεται να πάρει μερικές εβδομάδας.

«Η αίτηση στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο ορόσημο στο ταξί μας για να παραδώσουμε ένα εμβόλιο για την COVID-19 στον κόσμο και τώρα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα και της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του εμβολίου μας», δήλωσε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

O Άλμπερτ Μπουρλά προχώρησε χθες σε αποκαλύψεις για το εμβόλιο Pfizer. Ο CEO της Pfizer ανέφερε πως όταν θα εγκριθεί το εμβόλιο θα είναι ζήτημα λίγων ωρών η διανομή του.

Μιλώντας στο skynews.com ο κ. Μπουρλά τόνισε χαρακτηριστικά πως «πολύ σύντομα, μέσα σε λίγες ημέρες» η Pfizer θα μπορέσει να στείλει τις πρώτες δόσεις από τα εμβόλια.

«Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer και θεωρεί ότι στο δεύτερο μισό του 2021 η κατάσταση για όλους μας θα είναι εντελώς διαφορετική.

Οι τιμές που αναμένεται να έχουν τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και CureVac

Περισσότερα από 10 δισ. αναμένεται να πληρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να διασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις των υποψήφιων εμβολίων που αναπτύσσουν οι Pfizer-BioNTech και CureVac, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου που εμπλέκεται στις συνομιλίες στο πρακτορείο Reuters.

Η ΕΕ έχει συμφωνήσει να πληρώσει 15,50 ευρώ ανά δόση για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια συνολική τιμή έως και 3,1 δισ. ευρώ για 200 εκατομμύρια δόσεις, που θα αυξηθεί σε 4,65 δισ. ευρώ αν ακόμη 100.000.000 δόσεις αγοραστούν στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Όπως μετέδωσε το Reuters, οι πληροφορίες αυτές για την τιμή σημαίνουν ότι η ΕΕ πληρώνει λιγότερα ανά δόση από τις ΗΠΑ.

Η ΕΕ έχει επίσης συμφωνήσει να πληρώσει 10 ευρώ ανά δόση για την αρχική προμήθεια 225 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου της CureVac, ποσό μειωμένο σε σχέση με τα 12 ευρώ που η εταιρεία έχει θέσει ως τιμή για το εμβόλιο, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία με την CureVac αυτήν την εβδομάδα για να εξασφαλίσει την προμήθεια έως 405 εκατ. δόσεων, από τις οποίες οι 180 εκατ. είναι προαιρετικές.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΕ, η CureVac έχει δεσμευτεί να αρχίσει τις παραδόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου. Είναι ασαφές αν οι επιπλέον 180 εκατ. δόσεις θα κοστίζουν 10 ευρώ ή 12 ευρώ η κάθε μία.

Αμερικανική τιμή

Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφώνησε με την Pfizer να πληρώσει 19,5 δολάρια ανά δόση για 100 εκατομμύρια, με την επιλογή να αγοράσει επιπλέον 500 εκατομμύρια με όρους που θα διαπραγματευτούν ξεχωριστά.

Η χαμηλότερη τιμή αντικατοπτρίζει εν μέρει την οικονομική υποστήριξη που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη BioNTech για την ανάπτυξη του φαρμάκου, δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Και τα δύο υποψήφια εμβόλια των Pfizer-BioNTech και CureVac βασίζονται στη νέα τεχνολογία messenger RNA (mRNA) και έχουν σχεδιαστεί για χορήγηση σε δύο δόσεις.

Αυτό σημαίνει ότι για την ΕΕ το εμβόλιο της Pfizer θα κοστίσει 31 ευρώ για τον εμβολιασμό ενός ατόμου. Για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό του εμβολίου της Pfizer-BioNTech, η ΕΕ έχει δώσει μη επιστρέψιμη προκαταβολή. Το ποσό δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά ο αξιωματούχος είπε ότι είχε πληρώσει 700 εκατομμύρια ευρώ στις εταιρείες.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου