Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Έκτακτη σύσκεψη Κικίλια για τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας (βιντεο)

Συναγερμός για κρούσματα και μεταλλάξεις κορονοϊού

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης που έχει συγκαλέσει ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με αντικείμενο το επιχειρησιακό σχέδιο προετοιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η Πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Συναγερμός για κρούσματα και μεταλλάξεις

Ανοιχτό είναι το σενάριο για πιο αυστηρό lockdown μετά την αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και και οι μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά με μεταλλαγμένα στελέχη προκαλούν ανησυχία, ενώ το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης είναι γεγονός και εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη, σε έναν 36χρονο διάκονο.

Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με το ότι ο Φεβρουάριος και το πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου θεωρούνται κρίσιμο χρονικό διάστημα για την εξέλιξη της πανδημίας έχουν χτυπήσει «καμπανάκι».

Την Κυριακή 31/1 ανακοινώθηκαν 484 κρούσματα κορονοϊού, αριθμός που δεν θεωρείται μικρός, καθώς πάντα τις Κυριακές οι θετικές διαγνώσεις που ανακοινώνονται είναι λιγότερες εξαιτίας του μικρότερου αριθμού των τεστ. Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις, από ανάλυση επιπλέον 200 δειγμάτων βρέθηκαν 108 περιστατικά μεταλλαγμένων στελεχών, εκ των οποίων τα 107 αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη κι ένα τη νοτιοαφρικανική. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 174 κρούσματα μετάλλαξης.

Τέλος, οι αμφιβολίες των ειδικών σχετικά με το κατά πόσο τα εμβόλια μπορούν να «καλύψουν» τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, προκαλεί επιπλέον ανησυχίες.

Τζανάκης: Στα 1.000-1.500 τα κρούσματα στην Αττική, ξεκίνησε το τρίτο κύμα μετά τις 15 Ιανουαρίου

Στην επιδημιολογική κατάσταση του κορονοϊού στη χώρα και στην αφρικανική μετάλλαξη που εντοπίστηκε σε 36χρονο διάκονο στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

«Κάπου στις επαφές του 36χρονου θα υπάρχει αυτή η μόλυνση» είπε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνει άμεσα ιχνηλάτηση των επαφών του και περιορισμός τους.

«Η (αφρικανική) μετάλλαξη δεν είναι μόνο πιο μεταδοτική κατά 50%, αλλά προσπερνά την πρόσκαιρη ανοσία που αφήνει ο αρχικός ιός […] Πρέπει να απομονωθούν οι συρροές από τον ιερέα» ανέφερε ο καθηγητής. Τόνισε πως η Εκκλησία θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι ιερείς έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού.

Για τη βρετανική μετάλλαξη ο κ. Τζανάκης είπε ότι είναι και αυτή πολύ μεταδοτική κατά 50-70%, όμως δεν υπάρχουν δεδομένα ότι προσπερνά την αρχική ανοσία.

«Στην Αττική έχουμε ξεπεράσει τα 1.000 με 1.500 κρούσματα την ημέρα. Η Αττική πρέπει να περιοριστεί. Αν συμβεί ό,τι στη Θεσσαλονίκη θα είναι εξαιρετικά δύσκολα» ανέφερε. Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη οι μετρήσεις έδειξαν ότι μετά τις 15 Ιανουαρίου έχει ξεκινήσει το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Δείτε το βίντεο:

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου