Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021

Παγώνη: Μέσα σε δύο μέρες μία κλινική του «Γεννηματάς» έγινε covid – Να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους

Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τα self tests καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

Για την πορεία της πανδημίας και την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» μίλησε σε συνέντευξή της την Παρασκευή (26/3) η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη.

 Όπως ξεκαθάρισε δεν θα γίνει όλο το νοσοκομείο για περιστατικά κορονοϊού αλλά μία κλινική του μετατράπηκε σε covid. 

Ασφυκτική την ίδια ώρα είναι και η κατάσταση στον «Ευαγγελισμό» ενώ οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν πως δεν έχουν καμία ενημέρωση για τα self tests.

«Το “Γεννηματάς” δεν θα το κάνουμε όλο covid, αλλά άλλη μία παθολογική κλινική έγινε covid μέσα σε περίπου 2 ημέρες και γέμισε. Αυτή τη στιγμή το “Γεννηματάς” έχει 210 κρεβάτια covid. 

Μετακινήσαμε 87 ασθενείς non covid σε ιδιωτικά και άλλα νοσοκομεία, και μετά κάναμε τις τεχνικές αλλαγές στην κλινική. Οι ηλικίες είναι κυρίως από 25 έως 45 ετών. Το περνούν πιο ήπια, αλλά διασωληνώσαμε και νέους, και χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Επίσης στις απλές κλίνες covid νοσηλεύεται πολύς κόσμος ακόμα, έτσι οι διασωληνωμένοι φαίνεται πως θα συνεχίσουν να αυξάνονται», τόνισε χαρακτηριστικά η Ματίνα Παγώνη.

«Έγιναν τεχνικές αλλαγές στο νοσοκομείο, από πού θα περνάμε, που θα ντυνόμαστε κλπ.. Κανένας μας δεν είδε παρελάσεις και τι έγινε στην Αθήνα, δεν ξέρουμε τι έχει γίνει αυτές τις ημέρες» είπε στο Mega.

«Να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους»

«Τα περισσότερα κρούσματα είναι από ενδοοικογενειακή μετάδοση. Κάπου υπήρχαν ασυμπτωματικοί και μετέδιδαν. Τώρα που άνοιξε ο καιρός, ας ανοίξουν την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, να μπορεί κάποιος να κάτσει έξω σε ένα τραπέζι με αποστάσεις και μέτρα, για να σταματήσουν οι επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι», εξήγησε η Ματίνα προτείνοντας ένα σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας.

«Τώρα οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει αρκετά, νομίζω ότι μετά το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσε να ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα και της εστίασης και των καταστημάτων, για να μπορέσει λίγο ο χώρος να χαλαρώσει λίγο. Η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει από τις 10-15 Απριλίου και μετά, μετά τα καταστήματα, δεν γίνονται όλα μαζί. Είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν τώρα τα μέτρα. Βλέπουμε πόσο πιεσμένος είναι ο κόσμος. Μέχρι αρχές Μαΐου ας δούμε πως θα είναι τα πράγματα, για να δούμε αν θα μπορούμε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα», σημείωσε.

«Το ότι ξεκίνησαν και άνοιξαν τα κομμωτήρια, είναι και αυτό μια ανάσα. Βλέπουμε ότι οι αποστάσεις και τα ραντεβού τηρούνται. Αν ξεκινήσουν όλα σταδιακά και σιγά – σιγά, νομίζω ότι θα είναι καλύτερα, θα είναι μια ανάσα. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, έχει περάσει ένας χρόνος. Υπάρχει μεγάλη ψυχολογική πίεση, και αυτό θα είναι μια ανάσα», τόνισε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών.

Ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής

Η κάμερα του MEGA βρέθηκε και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» καταγράφοντας την ασφυκτική πίεση που έχει δημιουργηθεί από τα κρούσματα που συνεχίζουν να βρίσκονται ψηλά.

Στη χθεσινή εφημερία έγιναν 38 εισαγωγές covid, ενώ στο Αττικό δύο άτομα έχουν διασωληνωθεί εκτός ΜΕΘ.

«Εμείς είχαμε και έχουμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Εμείς ζητάμε να ανοίξουν οι ΜΕΘ και των ιδιωτικών κλινικών. Η απάντηση ήταν ότι οι ιδιωτικές κλινικές έχουν βάλει δικούς τους ασθενείς non covid στις ΜΕΘ αυτές», ανέφερε σχετικά η κ. Παγώνη.

Καμία ενημέρωση των φαρμακοποιών για τα self tests

Στο MEGA μίλησε και ο Σταύρος Μπελώνης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, ο οποίος εκπροσωπεί 5.700 φαρμακεία στην Ελλάδα, αναφορικά με το θέμα των self tests.

«Είμαστε μια δομή που εξυπηρετούμε περίπου το 50% της αγοράς. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καλεστεί πουθενά για να πούμε τη γνώμη μας για τα self tests, και ακούμε από την τηλεόραση. Μιλάμε για 30 εκατ. τεστ αυτοδιάγνωσης τον μήνα, αν έχω καταλάβει καλά. Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση. Ελπίζω όταν εξαγγέλθηκε αυτό να είχαν εξασφαλίσει ότι υπάρχει η ποσότητα και να διατίθενται κανονικά. Εμείς θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης του προβλήματος. Βλέπουμε όμως προχειρότητα και βιασύνη», είπε ο κ. Μπελώνης.

«Κάθε βδομάδα από τις φαρμακαποθήκες μοιράζουμε 7 εκατ. συσκευασίες. Αν μιλάμε για 30 εκατ. σημαίνει 7,5 εκατ. κουτιά σε εβδομαδιαία βάση. Θα πρέπει να ετοιμαστούμε, χρειαζόμαστε χώρους, να ξέρουμε πόσα θα είναι τα τεμάχια, πώς θα τα μοιράσουμε σε φαρμακεία και πόσα σε κάθε φαρμακείο. Πρέπει να υπάρχει έτοιμο στοκ για να υπάρχει συνεχής ροή. Επίσης στη χώρα μας δεν έχουμε κουλτούρα των self tests. Δεν ξέρουμε αν θα έρθει το ρινικό τεστ ή με το σίελο. Χρειάζεται κάποια ώρα για να βγάλουν αποτέλεσμα αυτά. Χρειάζεται εκπαίδευση και πρέπει και τα ΜΜΕ με τη βοήθεια ειδικών να δώσουν οδηγίες. Πάλι σε εμάς θα καταλήξει ο κόσμος με ερωτήματα και απορίες», εξήγησε ο ίδιος αναφορικά με τους προβληματισμούς του κλάδου πάνω στο θέμα.

«Επειδή είμαστε σε πόλεμο όλα είναι δύσκολα. Αλλά ας μην απογοητεύουμε τον κόσμο. Εδώ ο κόσμος μετράει το ζάχαρό του μόνος του που χρειάζεται να τρυπηθεί. Θα ενημερωθούν όλοι και σιγά – σιγά θα μπούμε και σε αυτό το πνεύμα», σημείωσε από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου