Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Τι λέει ο πατέρας του μωρού που γεννήθηκε πρόωρα από γυναίκα διασωληνωμένη από κορονοϊό

Πρώτη περίπτωση στην Ελλάδα, δεύτερη παγκοσμίως

Για την περίπτωση της γυναίκας που γέννησε πρόωρα, ενώ ήταν διασωληνωμένη με κορονοϊό, μίλησε η διευθύντρια της Γ’ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν», Σοφία Καλανταρίδου. Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση στην Ελλάδα και η δεύτερη σε όλο τον πλανήτη.

Όπως είπε το αγοράκι γεννήθηκε 1.300 γραμμάρια και γιατροί αποφάσισαν να μην το πάρουν πριν τη διασωλήνωση στην 29η εβδομάδα της κύησης, αλλά να το αφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο στη μήτρα της ασθενούς.

«Ήταν απόλυτα ενήμερη για την κατάσταση, πριν διασωληνωθεί ήξερε τον αγώνα που δίνουμε» είπε η κ. Καλανταρίδου στον ΑΝΤ1.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο πατέρας του παιδιού. ««Το πρώτο πράγμα που ευχόμουν ήταν να επιβιώσει η σύζυγός μου γιατι μου είχαν πει ότι υπήρχε κίνδυνος. Ευχή μου ήταν να επιβιώσουν και οι δύο». Όπως είπε η υγεία της βελτιώθηκε πολύ μόλις γέννησε και έμαθε ότι το μωρό είναι καλά.

«Το έχει δει από φωτογραφίες, αλλά είμαστε πολύ κοντά στο να βρεθούν» είπε η γιατρός, επισημαίνοντας ότι το αγοράκι είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Η περίπτωση της εγκύου

Η έγκυος, στο πρώτο μωρό της, είχε σακχαρώδη διαβήτη κύησης και στις 28 εβδομάδες κύησης παρουσίασε βαριά δύσπνοια και πυρετό, οπότε και διαγνώστηκε με λοίμωξη COVID-19.

Λόγω της επιδεινούμενης πνευμονίας, στις 13 Μαρτίου, και ενώ είχε φτάσει τις 29 εβδομάδες κύησης, κρίθηκε απαραίτητη η διασωλήνωση και ο μηχανικός αερισμός της εγκύου. Μετά από ιατρικό συμβούλιο των ιατρών της Γ’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, της Β’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, της Β’ Αναισθησιολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ και της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, αποφασίστηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και δεύτερη φορά διεθνώς, η συνέχιση της εγκυμοσύνης λόγω της προωρότητας.

Τρεις μέρες αργότερα, η έγκυος εμφάνισε σημεία έναρξης τοκετού, οπότε έγινε επείγουσα καισαρική τομή και γεννήθηκε ένα αγοράκι, βάρους 1.300 γραμμαρίων. Η γυναίκα βγήκε από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας την 1η Απριλίου, μετά από είκοσι ημέρες νοσηλείας, και συνεχίζει τη νοσηλεία της σε πτέρυγα COVID άλλου νοσοκομείου.

Δειτε το Βιντεο Εδω

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου