Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Μούδιασμα άκρων: Για ποιες παθήσεις προειδοποιούν

Το μούδιασμα των άκρων αποτελεί σύμπτωμα μιας σειράς παθήσεων. 

Οι περισσότεροι, άνδρες και γυναίκες περιγράφουν το μούδιασμα στα χέρια σαν να τους τρυπούν καρφίτσες με αποτέλεσμα να νιώθουν οξύ πόνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Μayo clinic, το προσωρινό μούδιασμα των χεριών μπορεί να οφείλεται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που προκαλεί η παρατεταμένη πίεση σε ένα νεύρο, όπως λεπτές κινητικές δραστηριότητες (σχέδιο), η επαναλαμβανόμενη κίνηση ή η λάθος στάση στον ύπνο.

Οι ένοχες αιτίες

Κάποιο νεύρο

Μια δισκοπάθεια ή ένα πρόβλημα στην πλάτη μπορεί να ασκήσει πίεση σε κάποιο νεύρο που ξεκινάει από την σπονδυλική σας στήλη, περνάει από το πόδι σας και φτάνει μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, επίσης, προκαλείται από ένα παγιδευμένο νεύρο στον καρπό και μπορεί να οδηγήσει σε “καρφίτσες”, μούδιασμα και πόνο στο χέρι και απώλεια της δυνατότητας ισχυρής λαβής αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες.

Διαβήτης

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει  πόνο ή μούδιασμα στα χέρια και στα πόδια (περιφερική νευροπάθεια).

Αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει τα νεύρα.

Ανεπάρκεια βιταμίνης

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι συνήθης μεταξύ των πολύ ηλικιωμένων ατόμων, των χορτοφάγων και των ατόμων με κακοήθη αναιμία. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 προκαλεί αναιμία και βλάβη των νεύρων.

Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που οδηγεί σε απομυελίνωση των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Πηγή: mayo clinic

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου