Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Δύσκολη η καθημερινότητα για τους ανεμβολίαστους – rapid test σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα – Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

Τι αλλάζει από σήμερα

Ημέρα που κάνουν πρεμιέρα τα νέα μέτρα είναι η σημερινή με τους ανεμβολίαστους να είναι εκείνοι που πλήττονται από αυτά.

Οι ανεμβολίαστοι θα έχουν περιορισμούς, κυρίως στις κοινωνικές δραστηριότητες, αλλά και στις μετακινήσεις. 

Με άλλα λόγια αλλάζει η καθημερινότητα των ανεμβολίαστων σε κάθε έκφανσή της από την επαγγελματική μέχρι την κοινωνική τους ζωή.

Η μάσκα θα μείνει για καιρό στην ζωή όλων αφού παραμένει υποχρεωτική τόσο για τους κλειστούς όσο και τους ανοικτούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση.

Τα μέτρα δημοσιεύθηκαν την Κυριακή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα ισχύσουν από τις 6:00 π.μ., έως και τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου στις 6:00 π.μ σε δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, δικαστήρια και νοσοκομεία.

Αφορούν επιπρόσθετα σχολεία, πανεπιστήμια, εκκλησίες, δομές φροντίδας ηλικιωμένων και φιλοξενίας προσφύγων, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, σινεμά, κέντρα διασκέδασης, εστίαση, μέσα μεταφοράς, αθλητικές διοργανώσεις, σούπερ μάρκετ, λιανεμπόριο.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη για τους ανεμβολίαστους

Από σήμερα είναι υποχρεωτικά τα τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Συγκεκριμένα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα με δαπάνη εργαζομένου και 10 ευρώ το τεστ και αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Υποχρεωτικά είναι και τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Τα self test για τους μαθητές διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Για τους φοιτητές που επίσης είναι ανεμβολίαστοι απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ το κάθε τεστ.

Εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές παραγωγές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα πάντα με δική τους δαπάνη και μόνο σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους του έχουν εμβολιαστεί.

«Πόρτα» στους ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους και γήπεδα

Σε κλειστούς χώρους όπως: καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και όσοι νόσησαν (έως έξι μήνες από την διάγνωση). Ο έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης θα γίνεται με την εφαρμογή covid free app.

Στα γήπεδα θα επιτρέπεται μόνο η είσοδος σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από την διάγνωση). Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω της εφαρμογής covid free app.

Σινεμά, μουσεία, θέατρα και αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες (έως 6 μήνες από την διάγνωση) και ανεμβολίαστους όμως που έχουν κάνει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν φυσικά να μπαίνουν οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες αλλά και οι ανεμβολίαστοι οι οποίοι θα έχουν κάνει εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν.

Αλλάζουν όλα στις μετακινήσεις

Η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω στα αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ, επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες έχουν διαγνωστεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους, είτε σε rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.

Οι ανήλικοι από 4 έως 11 ετών μπορούν να μετακινούνται και με διενέργεια self-test που παρέχεται δωρεάν από το Κράτος ή αγοράζεται από φαρμακεία και πραγματοποιείται έως 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.

Εξαιρούνται όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει πριν από τουλάχιστον 14 ημέρες τον εμβολιασμό τους και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Με εμβολιασμένους εξομοιώνονται και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου.

Η επιβίβαση ενήλικων επιβατών και ανηλίκων ηλικίας 12 ετών και άνω στα πλοία, τα θαλάσσια ταξί και τις λάντζες για μετακινήσεις ανεξαρτήτως προορισμού (από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδος προς τα νησιά και άλλα ηπειρωτικά λιμάνια, μεταξύ των νησιών καθώς και από τα νησιά προς τα ηπειρωτικά λιμάνια) επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:

Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.Έχουν διαγνωστεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου, είτε σε rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου