Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Κορονοϊός: Ελευθέρας παντού για τους εμβολιασμένους – Πώς θα κινούμαστε από εδώ και πέρα – Όλα τα νέα μέτρα

Τι αλλάζει στη ζωή όσων έχουν εμβολιαστεί από το Σάββατο

Μια από τις πιο σημαντικές ημέρες στην διαχείριση της πανδημίας θα είναι το προσεχές Σάββατο, καθώς η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων θα αλλάξει και θα αισθανθούν ότι γύρισαν τον χρόνο πίσω όταν δεν υπήρχε η Covid 19. 

Και αυτό γιατί οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να κινούνται χωρίς περιορισμούς ακόμη και στις κόκκινες περιοχές, επιστρέφοντας έτσι σταδιακά σε κανονικότητα.

Η κυβέρνηση έλαβε τις αποφάσεις αυτές σκεπτόμενη ότι έχει δώσει στους πολίτες όλα τα μέσα, προκειμένου να εμβολιαστούν δωρεάν με εύκολη πρόσβαση και ευελιξία στην εμβολιαστική διαδικασία, καθώς πλέον η υγειονομική κρίση βρίσκεται σε καμπή. Συνεπώς ανά 15 ημέρες θα γίνεται ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων και του εύρους της πίεσης στα νοσοκομεία και θα επανεξετάζονται οι αποφάσεις. Παράλληλα, εκτιμάται ότι οι αρνητές δύσκολα θα αλλάξουν γνώμη, ενώ οι σκεπτικιστές ενδεχομένως να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να εμβολιαστούν για να ανακτήσουν και πάλι τη ζωή τους.

Οι κόκκινες περιοχές θα καταγράφονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες, ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις.

Όσο για τις επιπλέον ελευθερίες, αυτές δίνονται με βάση τα νέα μέτρα, στους εμβολιασμένους, όσον αφορά στους κλειστούς χώρους διασκέδασης, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί να διασκεδάσουν όπως έκαναν και παλιά. Από το Σάββατο λοιπόν, επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ και κέντρα διασκέδασης να παίζει μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι.

Οι κόκκινες περιοχές θα ανακοινώνονται ώστε να υπάρχει εγρήγορση του πληθυσμού είπε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτές τις περιοχές και η μουσική θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς.

Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας για αυτά θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή. Ο στόχος είναι, οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Αναφερόμενος τις αποφάσεις της επιτροπής ο υπουργός Υγείας συμπλήρωσε ότι «η επιτροπή γνωμοδοτεί και σεβόμαστε τους επιστήμονες, οι οποίοι μετέχουν σε αυτήν. Θα μας δίνει τις συμβουλές της οπότε το ζητήσουμε».

Γκάγκα: Το εμβόλιο είναι ασφαλές

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κάλεσε όλους τους συμπολίτες μας που ακόμα δεν το έχουν πράξει να εμβολιαστούν και έδωσε στοιχεία που πιστοποιούν το όφελος. «Το εμβόλιο είναι ασφαλές και δεν έχει παρενέργειες», τόνισε και υπογράμμισε ότι «δεν θέλουμε να χάνουμε ανθρώπους για αυτό το λόγο».

«Όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, τόσο λιγότερες είναι οι ανάγκες νοσηλείας. Στη Βόρεια Ελλάδα από τους 55 που βρίσκονται σε ΜΕΘ μόλις 2 είναι εμβολιασμένοι, ενώ πρόσφατα χάσαμε ένα νέο παιδί. Ο εμβολιασμός προλαμβάνει τη σοβαρή νόσηση, η πιθανότητα μειώνεται 20 φορές. Έχει πιεστεί κοντά δύο χρόνια τώρα το σύστημα υγείας, και αυτό είναι πιο έντονο στη Βόρεια Ελλάδα. Ας είμαστε προσεκτικοί, είναι σημαντικό να μην έχουμε τα πολλά κρούσματα που είχαμε πέρσι. Εκτός από τους ασθενείς με κορονοϊό έχουμε και όλους τους άλλους ασθενείς», υπογράμμισε.

Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου