Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Καρότα και υγεία

Το καρότο είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό λαχανικό, αφού η γλυκιά του γεύση το καθιστά «ευέλικτο» στον τρόπο μαγειρέματος και κατανάλωσης, αλλά και εύκολα αποδεκτό από μικρούς και μεγάλους.

Παράλληλα, η υψηλή περιεκτικότητά του σε απαραίτητα και ευεργετικά συστατικά μπορεί να ενισχύσει τη διατροφική αξία των γευμάτων στα οποία προστίθεται και του διαιτολογίου μας συνολικά.

Αρχικά, τα καρότα είναι πλούσια πηγή β-καροτενίου, συστατικού που μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία της όρασης, ενώ συμβάλλει και στη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος και του δέρματος. Μάλιστα, ένα φλιτζάνι τριμμένου καρότου είναι αρκετό για να καλύψει πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα σε βιταμίνη Α.

Από την άλλη, στο καρότα θα βρούμε σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, καλίου και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες Κ, C και Ε και φυλλικό οξύ. Εκτός από το β-καροτένιο, περιέχουν και άλλα καροτενοειδή, τα οποία λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά συστατικά, προστατεύοντας τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών.

Τέλος, παρά τη λανθασμένη άποψη που επικρατεί αναφορικά με την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, τα καρότα έχουν στην πραγματικότητα χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και ιδιαίτερα χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο και συνεπώς δε συστήνεται η αποφυγή τους σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου