Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Τσιόδρας: Η εξήγηση γιατί τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορονοϊό βρίσκεται στη μύτη τους

Τα συμπεράσματα μελέτης που επικαλέστηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας

Κατά δύο αυξήθηκαν τα θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης (21/05) ο Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ έκανε γνωστό πως υπάρχουν μόλις τρία νέα κρούσματα.

Συνολικά οι νεκροί από τον ιό στη χώρα μας φτάνουν τους 168, ενώ το σύνολο των περιπτώσεων του Covid-19 είναι 2.853, με τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ να είναι 21.

Παράλληλα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας προχώρησε σε μια σειρά από αποτελέσματα των ευρημάτων σχετικά με τον ιό σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ίδιος κάλεσε σε αυξημένη εγρήγορση, ενώ χαρακτήρισε εστίες υπερμετάδοσης τους κλειστούς χώρους στους οποίους βρίσκεται πολύς κόσμος. «Το 99,7% της μετάδοσης γίνεται σε κλειστούς χώρους», είπε για να προσθέσει ότι δεν χρειάζεται να είναι πολλοί φορείς σε τέτοιους χώρους για να υπάρξει εξάπλωση.

Ο κ. Τσιόδρας στάθηκε σε ελληνική μελέτη που διαπιστώνει ότι η ανοσμία αποτελεί κλειδί για τη διάγνωση της ασθένειας. «Οι κορονοϊοί γενικότερα προσβάλλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2 ενός μετατρεπτικού ενζύμου. Είναι το περίφημο ένζυμο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας. Έχει σχέση με το επόμενο εύρημα που θα σας αναφέρω και το οποίο προσπαθεί να εξηγήσει γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά».

Και συνέχισε: «Αφορά την περιοχή της μύτης και αυτήν που προσβάλλει ο ιός πρώτα. Νέα επιστημονικά ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 στη μύτη. Δηλαδή, παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό.

Στη μελέτη που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4-60 ετών, η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για την παραγωγή αυτού του ενζύμου ήταν στα μικρά παιδιά. Και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία. Μεγάλη μελέτη σε 6.000 παιδιά θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούριο φάρμακο, που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό, τη θύρα από την οποία μπαίνει ο κορονοϊός στον οργανισμό μας».

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου