Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2020

Μήνυμα Κομισιόν στην Τουρκία: Τα χρονοδιαγράμματα και τα μέτρα είναι ξεκάθαρα

Ελπίζουμε ότι αυτό θα ληφθεί υπόψη από τους Τούρκους εταίρους και φίλους, σημειώνει ο εκπρόσωπος της ΕΕ

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την Τουρκία και την αποκλιμάκωση της έντασης επανέλαβε ο εκπρόσωπός της αρμόδιος για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πήτερ Στάνο, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, υπογράμμισε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ήταν ξεκάθαροι για τις συνέπειες εάν δεν υπάρξει αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε: «Τo μήνυμα της ΕΕ ήταν ξεκάθαρο όσον αφορά στην αλληλεγγύη στην Κύπρο και την Ελλάδα και ήταν ξεκάθαρο σε ό,τι αφορά σε αυτά που περιμένουμε από την Τουρκία για να υπάρξει αποκλιμάκωση». Παράλληλα, επισήμανε ότι «οι υπουργοί ήταν επίσης πολύ ξεκάθαροι για τα χρονοδιαγράμματα, μέχρι πότε αναμένουμε την αλλαγή συμπεριφοράς (της Τουρκίας) όπως επίσης ήταν ξεκάθαροι για τις συνέπειες εάν δεν υπάρξει αλλαγή σε αυτή τη συμπεριφορά η οποία συμβάλλει στην κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το μήνυμα λοιπόν είναι ξεκάθαρο, τα χρονοδιαγράμματα είναι ξεκάθαρα και επίσης τα μέτρα είναι ξεκάθαρα και ελπίζουμε ότι αυτό θα ληφθεί υπόψη από τους Τούρκους εταίρους και φίλους και να αρχίσουν να λειτουργούν αναλόγως ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσουμε προς τον εναλλακτικό δρόμο των περιοριστικών μέτρων».

Η δήλωση του Στάνο έρχεται ενώ λίγο νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέα πυρά με στόχο Ελλάδα και Γαλλία.

«Ό,τι κι αν κάνουν, δεν θα μας σταματήσουν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο… Η εποχή εκείνων που αποίκησαν κάθε μέρος και έσφαζαν κάθε έθνος τελείωσε. Τα πολιτικά και διπλωματικά λόγια δεν αρκούν για να συγκαλύψουν τις διώξεις που εφάρμοσαν κράτη που θεωρούν τον εαυτό τους μεγάλο και ανίκητο» πρόσθεσε, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου