Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2020

Σεισμός στη Σάμο: Προσωρινά ακατάλληλα 11 σχολεία – Προβλήματα και στις εκκλησίες

Το 1/4 των σχολικών μονάδων του νησιού κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλες 

Πολλά είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στη Σάμο ο σεισμός της 30ής Οκτωβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τις 44 σχολικές μονάδες του νησιού, οι 11 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλες.

Πρόκειται για προβλήματα στις σχολικές μονάδες στο Καρλόβασι, τη Χώρα, το Παλαιόκαστρο, το Άνω Βαθύ και το Πυθαγόρειο, και για «την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται», όπως ανέφερε στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Μαρία Παπαδανιήλ.

Σύμφωνα με όσα σημείωσε, «μόνο στον δήμο Ανατολικής Σάμου, από τα 14 σχολεία, τα επτά αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα».

Στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσεων στο θέμα της στέγασης των μαθητών προχωρά το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τους δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου. Διερευνάται ήδη η μετεγκατάσταση των μαθητών στις πληγείσες σχολικές μονάδες σε άλλα κτίρια ή ακόμα και σε κοντέινερ. Εν τω μεταξύ με απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τα σχολεία στο νησί θα παραμείνουν κλειστά και την ερχόμενη εβδομάδα.

Προβλήματα στις εκκλησίες

Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Σάμου Ευσέβιο, 64 ναοί του νησιού υπέστησαν σοβαρές βλάβες από το σεισμό.

Στον δήμο Ανατολικής Σάμου υπέστησαν ζημιές 24 ενοριακοί ναοί. Και στον δήμο Δυτικής Σάμου ζημιές υπέστησαν 30 ενοριακοί ναοί.

Επίσης, ζημιές υπέστησαν οι μονές του Τιμίου Σταυρού και του Προφήτη Ηλία, αλλά και πολλά παρεκκλήσια.

«Κρίνεται επισφαλής η χρήση τους υπό το φόβο και ενός μεγάλου μετασεισμού που δύναται να επιφέρει μεγαλύτερες ζημιές ή ακόμα την πλήρη κατάρρευση και τον αφανισμό τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Και κατέληξε: «Αναμένομεν τους ειδικούς ώστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ξεκινήσει η άμεση αποκατάσταση και αναστύλωση τους. Υπολογίσουμε πολύ στην αγάπη των εν Ελλάδι και απανταχού της γης διαβιούντων Σαμίων αδελφών αλλά και στην ανδρεία του ευγενούς και ευσεβούς ακριτικού μας κλήρου και λαού».

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου