Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Επιμένει η πανδημία: Όλα δείχνουν παράταση του lockdown, πονοκέφαλος το δυσβάστακτο κόστος της καραντίνας

Η διαχείριση κρίσεων, προ των πυλών το επιτελικό κράτος 2

Σε συμπληγάδες πέτρες βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς σχεδόν ένα χρόνο βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, την οποία κλήθηκε να διαχειριστεί με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία.

Στην εύθραυστη αυτή ισορροπία προστέθηκε και η κακοκαιρία «Μήδεια», η οποία  δημιούργησε ένα «τσουνάμι» προβλημάτων με αποκλεισμούς δρόμων, δυσκολίες στις μετακινήσεις και πολύωρες διακοπές ρεύματος και νερού, οι οποίες δεν έχουν αποκατασταθεί μέχρι σήμερα σε πολλά νοικοκυριά, προκαλώντας οργή αλλά και απόγνωση στους κατοίκους που επλήγησαν από το σφοδρό χιονιά.

Προ των πυλών το επιτελικό κράτος 2

Η ασυνεννοησία των υπευθύνων και το «μπαλάκι» των ευθυνών ενόχλησαν τον πρωθυπουργό και για το λόγο αυτό προανήγγειλε θεσμική παρέμβαση, με βάση την οποία θα αποκρυσταλλώνονται οι αρμοδιότητες σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας, ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος. Ζήτησε μάλιστα από τη διοίκηση της ΔΕΔΔΗΕ να εξετάσει μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος για τον Φεβρουάριο για τους πολίτες που αντιμετώπισαν προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Έτσι, το επιτελικό κράτος 2 βρίσκεται προ των πυλών, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο και θα προβλέπει κάθετη οργάνωση της διοίκησης – κυβέρνηση, υπουργεία, περιφέρειες, δήμοι- για να μην υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Παράλληλα, εξετάζεται η μεταφορά φόρων στους ΟΤΑ, προκειμένου να ενδυναμωθούν οικονομικά αλλά και να λογοδοτούν στους πολίτες, όταν αυτό απαιτείται.

Όλα δείχνουν παράταση του lockdown

Συνεπώς, το κυβερνητικό επιτελείο κλήθηκε να διαχειριστεί δύο κρίσεις παράλληλα -Μήδεια και Πανδημία- τεστάροντας τα όρια της αντοχής του, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει σφοδρά πυρά για αδυναμία χειρισμών σε έκτακτες καταστάσεις.

Και μπορεί η κακοκαιρία να έφυγε, ο κορονοϊός όμως συνεχίζει να καραδοκεί, πιέζοντας το σύστημα υγείας της χώρας και ιδίως τα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς αυξάνονται οι νοσηλείες ασθενών στις εντατικές θεραπείες. 

Το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκαν 1.400 νέα κρούσματα του κορoνοϊού, ενώ 27 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν σε 320 στις ΜΕΘ Covid όλης της χώρας.

Αναλυτικότερα, η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής αυξήθηκε ποσοστιαία ως εξής: από 58% στις 22/1, σε 61% στις 29/1, και εν συνεχεία σε 62% στις 5/2, 83% στις 13/2 και στο 85%, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία.

Στα «αγκάθια» αυτά για τον τερματισμό της καραντίνας, προστίθεται και η ανησυχία που εμπνέει σε πολλούς ειδικούς η μεγάλη αύξηση στις μεταλλάξεις. Τα δυσμενή αυτά δεδομένα προκαλούν αβεβαιότητα για το τέλος του lockdown στις 28 Φεβρουαρίου, παρότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και να επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα.  

Το δυσβάστακτο κόστος της καραντίνας

Μειωμένος τζίρος των επιχειρήσεων, σμίκρυνση του ΑΕΠ, και δημοσιονομικό κόστος λόγω lockdown είναι οι 3 βασικοί δείκτες που οδηγούν σε αδιέξοδο την ελληνική οικονομία. Το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να αντισταθμίσει τις απώλειες από τον μικρότερο κύκλο εργασιών, λόγω του «άνοιξε- κλείσε» στην αγορά και τα μειωμένα έσοδα των επιχειρηματιών που μεταφράζονται σε λιγότερους φόρους και μεγαλύτερες δημόσιες επιδοτήσεις, συνεπώς «πετσοκομμένο» ΑΕΠ.

Όπως όλα δείχνουν, το πρώτο τρίμηνο θα χαθεί. Η πρόβλεψη για 3,5% το 2021 έχει συμπεριλάβει μία ύφεση για το α΄τρίμηνο της τάξης του 12%, όσον σχεδόν το προβληματικό δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Τα πάντα φυσικά θα ανατραπούν, εφόσον η δυσμενής εικόνα συνεχιστεί και  για το β’ τρίμηνο, γεγονός που απεύχεται η κυβέρνηση, η οποία επαναλαμβάνει ότι η αγορά πρέπει να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς για να καταφέρει να μειώσει τις απώλειες, ενώ σε συνδυασμό με την εξέλιξη των μαζικών εμβολιασμών βλέπει φως στο τούνελ το Πάσχα.

 Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου