Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021

Σαρηγιάννης: Παρακινδυνευμένο το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου

Πότε θεωρεί ότι μπορούν να ανοίξουν τα λύκεια

Την άποψη ότι είναι παρακινδυνευμένο να ανοίξει στις 5 Απριλίου το λιανεμπόριο εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προσθέτοντας ότι αν είναι να ανοίξει κάτι αυτό θα πρέπει να είναι τα λύκεια, με την προϋπόθεση να απλωθούν οι μαθητές, ώστε να υπάρχουν λιγότεροι σε κάθε τάξη.

Ο καθηγητής, μιλώντας στο Mega, είπε πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου θα ήταν παρακινδυνευμένο, τονίζοντας πως «ξανά ανοίγουμε χωρίς ουσιαστικά να έχουμε βελτιώσει την κατάσταση στη λειτουργία.

Ξανά ανοίγουμε ακριβώς με τις συνθήκες που ανοίξαμε τον Ιανουάριο και μάλιστα με πολύ χειρότερη κατάσταση, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί. Τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του μήνα. Από κει και πέρα πρέπει να πάρουμε μέτρα, όπως είναι η απολύμανση του αέρα. Έτσι θα λειτουργήσουμε με υγειονομική ασφάλεια χωρίς να χρειαστεί να ξανακλείσουμε. «Γιατί το ζητούμενο είναι να μην ξανακλείσουμε» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα σχολεία, ο καθηγητής ήταν σαφής: «να μην κάνουμε παρακινδυνευμένες κινήσεις για υπόθεση ημερών». Διευκρίνισε δε ότι τα «παιδιά που είναι 16, 15 χρονών προφανώς μπορούν να εφαρμόσουν τα μέτρα με μεγαλύτερη ασφάλεια. Με μικρότερο αριθμό μαθητών στο σχολικό κτίριο. Υπάρχουν πρόσφατες δημοσιεύσεις, έχω μπροστά μου δημοσίευση της 27ης Μαρτίου από το Lancet, με τίτλο: το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ασφαλή μέθοδο για την μείωση της διασποράς, μπορούν να επιταχύνουν την πανδημία».

Την Τετάρτη συνεδριάζει η επιτροπή για λιανεμπόριο και σχολεία

Τη στρατηγική που έχει θέσει στο τραπέζι η κυβέρνηση για ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων και την ευελιξία στις διαδημοτικές μετακινήσεις αναμένεται να εξετάσει η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων την Τετάρτη σε έκτακτη συνεδρίαση, συνεκτιμώντας τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, όπως αυτά διαμορφώνονται από την πορεία των κρουσμάτων και την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο newsbeast.gr ότι την ίδια ημέρα ή το αργότερο την Πέμπτη αναμένονται και οι τελικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και την επανεκκίνηση των κοινωνικών και εμπορικών δραστηριοτήτων με το συμπληρωματικό εργαλείο του self testing.

Για το λόγο αυτό άλλωστε αυτή την ώρα διαβιβάζεται ο φάκελος του διαγωνισμού για τα 10 εκατομμύρια self-tests για τον κορονοϊό στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου, δεδομένου ότι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος 30 εταιρείες.

Άνοιγμα λιανεμπορίου στις 5 ή 12 Απριλίου

Κυβερνητικά στελέχη στοχεύουν σε άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου ωστόσο – εάν απαιτηθεί extra χρόνος από τους ειδικούς – το άνοιγμα θα παραταθεί για τις 12 Απριλίου. Βασικός στόχος είναι η αγορά να προλάβει να λειτουργήσει πριν από το Πάσχα, ενώ ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα αναμένεται να προκριθεί είτε τα μοντέλα click away – click in shop είτε ο περιορισμός του αριθμού των καταναλωτών ανάλογα τα τετραγωνικά των καταστημάτων.

Για τα σχολεία

Οι ειδικοί επεξεργάζονται ήδη τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλες τις περιοχές, ακόμη και αυτές που είναι σε «βαθύ κόκκινο», με προϋπόθεση την υποχρέωση σταθερού εβδομαδιαίου self test (κάθε Δευτέρα) μαθητών και καθηγητών. «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία», ανέφερε σήμερα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως γνωστοποιώντας ότι το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα και πρόσθεσε «έχουμε τρεις εβδομάδες μέχρι τις διακοπές του Πάσχα. Το Πάσχα δε θα γίνουν μαθήματα. Θα δούμε τι θα γίνει με τα δημοτικά ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών».

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου