Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Τέλος του θρίλερ στη διώρυγα του Σουέζ: Από τις 20:00 η επανέναρξη της κυκλοφορίας

Δεν έχει υποστεί ζημιές το «Ever Given», ούτε αναφορές για ρύπανση

Την επανέναρξη της κυκλοφορίας ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας (29/03) η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA), έπειτα από το μπλοκάρισμα της θαλάσσιας αυτής διόδου για σχεδόν μια εβδομάδα από ένα γιγαντιαίο πλοίο εμπορευματοκιβωτίων, το «Ever Given», το οποίο τέθηκε τελικά σε πλεύση προς ανακούφιση της διεθνούς κοινότητας.

«Ο ναύαρχος Οσάμα Ράμπια, ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, κήρυξε την επανάληψη της διέλευσης των πλοίων μέσα από τη διώρυγα», από την οποία περνά περίπου το 10% του θαλάσσιου εμπορίου, ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα η SCA.

Η Evergreen Line έκανε γνωστό ότι το πλοίο της θα επιθεωρηθεί για αξιοπλοΐα. Η ναυτιλιακή εταιρία με έδρα την Ταϊβάν, η οποία μισθώνει το «Ever Given», σημείωσε ακόμη ότι οι αποφάσεις σχετικά με το φορτίο του θα ληφθούν μετά την επιθεώρηση και τόνισε ότι θα συντονιστεί με την ιδιοκτήτρια εταιρία του πλοίου μετά την ολοκλήρωση των εκθέσεων της έρευνας.

Μόλις ξημέρωσε σήμερα, το πλοίο μήκους 400 μέτρων και περισσότερων από 220.000 τόνων, με σημαία Παναμά, άρχισε να κινείται, μετά την απελευθέρωση της πρύμνης του, που ήταν ακινητοποιημένη μέχρι τότε στη δυτική όχθη της διώρυγας.

Οι ελιγμοί συνεχίστηκαν με τη βοήθεια πολλών ρυμουλκών, αλλά το πλοίο βρέθηκε πάλι για λίγο σφηνωμένο, σύμφωνα με τους ιστότοπους οπτικοποίησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας και αυτόπτες μάρτυρες.

Λίγο μετά τις 15:15 τοπική ώρα (16:15 ώρα Ελλάδας), το πλοίο τέθηκε σε πλεύση στη μέση της διώρυγας, με την πρύμνη και την πλώρη του να έχουν απελευθερωθεί. Η επαναφορά σε πλεύση του «Ever Given» χαιρετίστηκε από τα γύρω πλοία που κόρναραν παρατεταμένα, καθώς αυτό άρχισε να ανεβαίνει αργά προς το βόρειο τμήμα της διώρυγας.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, δεν περίμενε μέχρι το τέλος για να εκφράσει ικανοποίηση νωρίτερα για μια «επιτυχημένη» επιχείρηση, καθώς η διάσημη διώρυγα αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα.

Δεν έχει υποστεί ζημιές το «Ever Given»

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, το γιγαντιαίο πλοίο εμπορευματοκιβωτίων «Ever Given» δεν έχει υποστεί ζημιές και το κανάλι είναι πλεύσιμο, δήλωσε ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ στο αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Nile TV.

Οι αρχές της Διώρυγας ενημέρωσαν τις ναυτιλιακές εταιρείες ότι η κυκλοφορία των πλοίων μέσω της Διώρυγας θα επανέρθει και στις δύο κατευθύνσεις του καναλιού από τις 20:00 σήμερα (ώρα Ελλάδας), είπαν δύο αξιωματούχοι της Αρχής στο Reuters και σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεν υπήρξαν αναφορές για ρύπανση

Τέλος, η διαχειρίστρια εταιρία του «Ever Given» επιβεβαίωσε ότι το πλοίο τέθηκε εκ νέου σε πλεύση στη Διώρυγα του Σουέζ στις 15:00 τοπική ώρα και ότι κατευθύνεται στη Μεγάλη Πικρή Λίμνη, όπου θα υποβληθεί σε πλήρη επιθεώρηση.

«Δεν υπήρξαν αναφορές για ρύπανση ή ζημιά του φορτίου και οι αρχικές έρευνες αποκλείουν οποιαδήποτε βλάβη στη μηχανή ή στον κινητήρα ως αιτία της γείωσης», ανακοινωσε η Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM).

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου