Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Γλυκά Νερά: Οι ομοιότητες του εγκλήματος που συγκλόνισε την Ελλάδα με την υπόθεση Πιστόριους

Τα δύο αποτρόπαια περιστατικά που έχουν αρκετά κοινά μεταξύ τους

Σοκ έχει προκαλέσει στην Ελλάδα η λύση στον γρίφο του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά. 

Ο 32χρονος πιλότος, σύζυγος και πατέρας, που εμφανιζόταν συντετριμμένος και δήλωνε αμέριστη εμπιστοσύνη στις Αρχές ότι θα βρουν την άκρη του νήματος, ομολόγησε τελικά τον φόνο της Καρολάιν και συνελήφθη.

Για περισσότερο από ένα μήνα, το πανελλήνιο παρακολουθούσε τον 32χρονο να προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του, να συμπαραστέκεται στους γονείς της αδικοχαμένης συντρόφου του και να ευχαριστεί όλον τον κόσμο για τη στήριξή του. Τη συγκίνηση για το νέο κορίτσι που είχε μια ευτυχισμένη οικογένεια και χάθηκε με τόσο αποτρόπαιο τρόπο, ακολούθησε η οργή για το υπόβαθρο της υπόθεσης.

Τελικά, στο σκέλος της εξιχνίασης ο πιλότος επιβεβαιώθηκε, με την Αστυνομία να τον κάνει να ομολογήσει την ενοχή του, ωστόσο όλη η κοινωνία ήθελε να πιστεύει μέχρι και την τελευταία στιγμή ότι δεν θα ήταν αυτός που έκοψε το νήμα της ζωής στη νεαρή γυναίκα σε ηλικία μόλις 20 ετών.

Η ιστορία αυτή που «μούδιασε» το πανελλήνιο και το οποίο ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ωρών, έχει ανατριχιαστικές ομοιότητες με ένα άλλο έγκλημα που είχε συγκλονίσει πριν από μερικά χρόνια την παγκόσμια κοινή γνώμη: αυτό με πρωταγωνιστή τον Όσκαρ Πιστόριους και θύμα τη σύζυγό του, Ρίβα Στέενκαμπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ελληνική υπόθεση Πιστόριους χαρακτήρισε την ειδεχθή δολοφονία της Καρολάιν στα ο πρόεδρος των Αστυνομικών Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης. Όπως είπε, οι αστυνομικοί που μπήκαν στο σπίτι, είχαν από την πρώτη στιγμή την αίσθηση ότι ο δράστης ήταν ο σύζυγος -και σύμφωνα με την εμπειρία τους, πολύ σπάνια η πρώτη εντύπωση των συναδέλφων του είναι λανθασμένη.

Γλυκά Νερά: «Ξυπνά» μνήμες της δολοφονίας στη Νότια Αφρική


Ας μεταφερθούμε, όμως, στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου. Ήταν 14 Φεβρουαρίου του 2013 όταν ο διάσημος Νοτιοαφρικανός δρομέας, γνωστός ως «Blade Runner» και ως «ο γρηγορότερος άνθρωπος χωρίς πόδια» (είχε ακρωτηριαστεί από βρέφος κάτω από τα γόνατα, διότι εκ γενετής του έλειπε η περόνη) συνελήφθη στην Πρετόρια για τον φόνο της συντρόφου του, όταν την πυροβόλησε στις 4 τα ξημερώματα μέσα στο σπίτι τους, λέγοντας πως νόμιζε ότι είχε μπει μέσα σε αυτό κάποιος διαρρήκτης.

Στις 22 Φεβρουαρίου του 2013 αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση περίπου 85.000 ευρώ. Η δίκη ξεκίνησε τις 3 Μαρτίου 2014. Ο Πιστόριους κατηγορήθηκε ότι πυροβόλησε και σκότωσε το διάσημο στη χώρα της μοντέλο. Του απαγγέλθηκε η κατηγορία για φόνο εκ προμελέτης, παρόλο που ο ίδιος επέμενε ότι ήταν ατύχημα.

Ο διάσημος Παραολυμπιονίκης περιέγραψε «τη στιγμή που όλα άλλαξαν» -τη στιγμή δηλαδή που πυροβόλησε και σκότωσε την άτυχη σύντροφό του του. Σύμφωνα με όσα είχε καταθέσει, στη μέση της νύχτας άκουσε θορύβους και, φοβούμενος ότι κάποιος διαρρήκτης μπήκε στο μπάνιο του, άρπαξε το όπλο του δίπλα από το κομοδίνο για να αντιμετωπίσει τους εισβολείς. «Πριν το καταλάβω, πυροβόλησα τέσσερις φορές στην πόρτα», τόνισε.

Ο πρώτος μάρτυρας ήταν ένας γείτονάς του, ο οποίος κατέθεσε πως ο αθλητής ήταν συντετριμμένος, αφού πυροβόλησε την Ρίβα. Ο Γιόχαν Στάντερ ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο τηλεφώνησε ο Πιστόριους μετά το έγκλημα.

Όπως είπε ο Στάντερ, όταν πήγε στο σπίτι του Πιστόριους μαζί με την οικογένειά του, τον είδαν να κατεβαίνει τις σκάλες κρατώντας στα χέρια του την Στέενκαμπ. «Μπόρεσα να διακρίνω ότι έφερε τραύμα στο κεφάλι (η Ρίβα). Εκείνος ήταν συντετριμμένος. Ούρλιαζε, έκλαιγε, προσευχόταν. Μας ζήτησε να τον βοηθήσουμε να την μεταφέρουμε στο νοσοκομείο», κατέθεσε ο μάρτυρας.

Μαθήματα υποκριτικής πριν τη δίκη

Ο Πιστόριους, μερικούς μήνες πριν τη δίκη για τη δολοφονία της Ρίβα Στέενκαμπ, όπως είχε καταγγείλλει η δημοσιογράφος της εφημερίδας South African Sunday Times, Τζάνι Άλαν, είχε κάνει μαθήματα υποκριτικής.

Η ίδια είχε σημειώσει μέσω επιστολής της: «Το γνωρίζω από αξιόπιστη πηγή ότι παρακολουθείς μαθήματα υποκριτικής για τις ημέρες σου στο δικαστήριο. Ο δάσκαλός σου έχει ένα πολύ δύσκολο έργο. Όσκαρ είσαι ο τελευταίος από μια σειρά ψεύτικων ηρώων. Όπως και τόσοι άλλοι στο παρελθόν, πρόδωσες τους ανθρώπους σου και απογοήτευσες τους οπαδούς σου».

Ο Πιστόριους έπεσε… στα πούπουλα


Στις 21 Οκτωβρίου του 2014, το δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην πρωταθλητή των Παραολυμπιακών Αγώνων σε φυλάκιση πέντε ετών για τον εξ αμελείας φόνο της φιλενάδας του Ρίβα Στέενκαμπ με 4 σφαίρες τον Φεβρουάριο του 2013.

Ο κατηγορούμενος «καταδικάζεται σε μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών», δήλωσε η η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα, που τον Σεπτέμβριο (έναν μήνα νωρίτερα) τον είχε κρίνει ένοχο ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Είχε φτάσει στο συμπέρασμα αυτό, αφού έλαβε υπόψη τη σοβαρότητα του αδικήματος, αλλά και την προσωπικότητα και την αναπηρία του κατηγορουμένου. «Μια ποινή που δεν θα προέβλεπε φυλάκιση θα έστελνε στην κοινωνία ένα κακό μήνυμα, αλλά και μια μακρά ποινή εγκλεισμού δεν θα ήταν η αρμόζουσα», είχε δηλώσει.

Ωστόσο, στις 4 Νοεμβρίου έφεση κατέθεση η Εισαγγελία της Νότιας Αφρικής κατά της δικαστικής απόφασης για πενταετή φυλάκιση που επιβλήθη στον Πιστόριους για φόνο εξ αμελείας. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την αναθεώρηση της δίκης του/ «Ανακοινώνουμε σήμερα ότι η Εθνική Εισαγγελία εφεσιβάλλει τόσο την ετυμηγορία όσο και την απόφαση για την επιβολή της ποινής», είχε ανακοινώσει η εκπρόσωπος Νάτι Μνκούμπε.

Το τέλος στην υπόθεση ήρθε με διπλασιασμό της ποινής


Στις 6 Ιουλίου του 2016 ο Πιστόριους καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκισης, αλλά και πάλι δεν υπήρξε ικανοποίηση τόσο της κοινής γνώμης όσο και ανθρώπων του χώρου της Δικαιοσύνης στη Νότια Αφρική.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν να αυξηθεί η ποινή στον αθλητή, με τη δολοφονία της συζύγου του να γίνεται ταινία, για να συνεχίσει έναν κύκλο κατακραυγής. Τελικά, η αυλαία στην πολύκροτη αυτή υπόθεση έπεσε όταν στις 24 Νοεμβρίου του 2017, τα έξι χρόνια στα οποία είχε αρχικά καταδικαστεί, έγιναν 13 χρόνια και 5 μήνες.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου