Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Η δήλωση Τσιόδρα για τη μελέτη που προκάλεσε αντιπαράθεση – «Προξενεί μεγάλη θλίψη»

Ο λοιμωξιολόγος τοποθετείται για όσα έχουν ειπωθεί

Ημελέτη του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και του επιδημιολόγου Θεόδωρου Λύτρα για τη θνητότητα ασθενών με κορονοϊό εκτός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση.

 Με μια σημερινή του δήλωση ο λοιμωξιολόγος τοποθετείται για όσα έχουν ειπωθεί και εκφράζει τη μεγάλη του θλίψη ως επιστήμονας και ως ένας απλός πολίτης, όπως λέει.

Στη δήλωσή του, ο Σωτήρης Τσιόδρας λέει: «Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση.

Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15 000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας.

Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της όμικρον παραλλαγής του ιού.

Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Πρόεδρος Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας, Ιατρική Σχολή Αθήνας

Πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων».


Οικονόμου: Η μελέτη Τσιόδρα για τις ΜΕΘ δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και των συνεργατών του

Ξεκάθαρος ήταν νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για το αν ήταν σε γνώση η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα πριν την επίσημη δημοσιοποίησή της.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η μελέτη για τις ΜΕΘ και τη θνητότητα κατά την πανδημία δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, ούτε και σε κανέναν συνεργάτη του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η μελέτη διευκρίνισε ο κ. Οικονόμου επαναλαμβάνει τις γνωστές διαπιστώσεις για αυξημένη θνητότητα όταν το σύστημα υγείας δέχεται πίεση αλλά και για τις αδυναμίες που υπάρχουν σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναφερθεί στην διαφορά ποιότητας υπηρεσιών και έχει μιλήσει για την ανάγκη ανασυγκρότησης του ΕΣΥ.

«Σκόπιμα με τρόπο χυδαίο και ευτελή τρόπο ο κ. Τσίπρας επικεντρώνει στο θέμα των ΜΕΘ και η κοινωνία ξέρει τι παρέδωσε ο κ. Τσίπρας και τι έχει πετύχει ο κ. Μητσοτάκης», είπε ακόμα.

Για το αν παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού ο κ. Τσιόδρας είπε ότι είναι ο πιο στενός και o βασικός συνεργάτης σύμβουλος του πρωθυπουργού από την ομάδα των επιστημόνων. Τιμά την συνδρομή και τις γνώσεις του και ούτε μια στιγμή δεν υπονόμευσε τον κ. Τσιόδρα όπως άλλοι επί σειρά μηνών αμφισβητούσαν την επιστημονική του γνώση και την κατάρτισή του και τον υπονόμευαν ανοικτά.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου