Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Όμικρον 2 ο νέος εφιάλτης – Γιατί όλη η Ευρώπη επιμένει στην σταδιακή χαλάρωση των μέτρων

Το τελεσίγραφο στους υγειονομικούς και τα δύο μέτρα που είναι θέμα χρόνου να τελειώσουν

Μπορεί η «γραμμή» σε ευρωπαϊκό επίπεδο να είναι προς την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας, όμως οι μεταλλάξεις του κορονοϊού έχουν άλλη γνώμη. Η άκρως μεταδοτική Όμικρον αλλά και η υποπαραλλαγή της η Όμικρον 2 ανησυχούν τους επιστήμονες και μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανατρέψουν τα δεδομένα.

Πόσο μάλλον όταν η χώρα μας μετρούσε χθες 119 νεκρούς σε μια ημέρα – έναν ανά 12 λεπτά και άλλα δυο κρούσματα της Όμικρον 2 εντοπίζονταν στην Κρήτη.

Η λογική βάση της οποίας κινούνται σε όλες τις χώρες της ΕΕ είναι ότι πλέον η Όμικρον όποια μέτρα και αν ληφθούν δεν γίνεται να περιοριστεί. Ταυτόχρονα όχι μόνο η ελληνική αλλά και άλλες οικονομίες της ευρωζώνης δεν μπορούν να σηκώσουν το δημοσιονομικό βάρος που προκύπτει μέσα από τους συνεχείς περιορισμούς.

Για το θέμα ήταν ξεκάθαρος και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος το πρωί της Δευτέρας προανήγγειλε νέα χαλάρωση στους περιορισμούς.

Τι περιμένουμε αύριο Τετάρτη – Στο μικροσκόπιο γήπεδα και όρθιοι σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα


Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που περιμένουμε αυτή την εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τετάρτη, είναι οι ειδικοί να εξετάσουν κατ’ αρχήν την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα κάτι το οποίο ήταν να αποφασιστεί την περασμένη εβδομάδα, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και όρθιους πελάτες σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα.

Η μάσκα αλλά και η τηλεργασία θα είναι τα τελευταία μέτρα που θα αρθούν – ειδικά η μάσκα – καθώς μαζί με τον εμβολιασμό θεωρούνται από τα πιο βασικά μέτρα προστασίας των πολιτών.

Το τελεσίγραφο για τους υγειονομικούς


Αυτό το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις είναι το γεγονός ότι από τις 7 Φεβρουαρίου όσοι πολίτες δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη δόση του εμβολιασμού τους θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι αλλά το καθεστώς αυτό δεν θα ισχύει για τους υγειονομικούς. Όπως είπε χθες και ο υπουργός Υγείας αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η υπάρχουσα διάταξη προβλέπει ότι οι υγειονομικοί θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι με τις 2 δόσεις και όχι με τις 3. Ωστόσο, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση προς όλους να προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση για να θωρακιστούν.

Μια εξήγηση είναι ότι αν οι υγειονομικοί με τις 2 δόσεις εμβολιασμού εμφανίζονταν ως ανεμβολίαστοι από τις 7 Φεβρουαρίου, θα δημιουργούνταν μεγάλα κενά στα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο κ. Πλεύρης ήταν ξεκάθαρος για την 31η Μαρτίου λέγοντας ότι όσοι υγειονομικοί είναι σε αναστολή και δεν έχουν εμβολιαστεί έως τότε μπορεί να βρεθούν οριστικά εκτός ΕΣΥ.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου