Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Νίκος Γκέλια: «Για κάποιους εξακολουθείς στην Ελλάδα να είσαι Αλβανός»

"Ωστόσο, δεν αλλάζει κάτι αναφορικά με το ποιος είσαι. Απλώς νιώθεις ότι τα κατάφερες" σημείωσε ο Νίκος Γκέλια.

Ο Νίκος Γκέλια έδωσε συνέντευξη στο Down Town και στην δημοσιογράφο Ανθή Ζήνα και μίλησε για τον ερχομό του ίδιου και των γονιών του στην Ελλάδα και τις συνθήκες που βίωσε εδώ.

Με γονείς οικονομικούς μετανάστες ήρθες στην Ελλάδα 6 ετών, αλλάζοντας συχνά -όπως έχεις αναφέρει- σπίτια. Η σταθερά στην ενήλικη ζωή σου παίζει κομβικό ρόλο; Το να ανήκουμε κάπου είναι επιτακτική ανάγκη;

Σε έναν βαθμό την σταθερότητα την επιλέγουμε. Για το κράτος είμαστε όλοι απλώς αριθμοί. Σε επίπεδο προσωπικής οντότητας η σημασία έγκειται στον άνθρωπο και στους συνανθρώπους μας. Στην επικοινωνία μας. Αυτά είναι τα στοιχεία που δίνουν σταθερότητα κι αίσθηση ασφάλειας.

Μετά από είκοσι έξι χρόνια, απέκτησες -επιτέλους- ελληνική ταυτότητα. Εκτός από το πρακτικό σκέλος υπάρχει κι ηθική ικανοποίηση. Τι θα έλεγες σε κάποιον που βιώνει κάτι αντίστοιχο και βρίσκεται σε ένα διαρκές «περίμενε»;

Να κάνει υπομονή και πως τελικά θα γίνει. Ας ακολουθήσει τη γραφειοκρατία και θα βρεθεί λύση τελικά. Σίγουρα, πέρα από το πρακτικό κομμάτι, υπάρχει και το «ναι, ρε γαμ…ο επιτέλους!». Ωστόσο, δεν αλλάζει κάτι αναφορικά με το ποιος είσαι. Απλώς νιώθεις ότι τα κατάφερες. Φυσικά, για κάποιους εξακολουθείς στην Ελλάδα να είσαι Αλβανός και στην Αλβανία Έλληνας.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου