Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Πώς η Ελλάδα δεν θα γίνει Πορτογαλία – Οι γραμμές άμυνας της κυβέρνησης για να αποφύγει τα lockdown

Τοπικά lockdown και νέα μέτρα στο τραπέζι

Σε τεντωμένο σχοινί κινείται η χώρα μας εν μέσω καλοκαιριού με την κυβέρνηση να προσπαθεί από την μια να αποφύγει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να γίνει Πορτογαλία και από την άλλη να υπάρχει μια λεπτομέρεια που μας διαφοροποιεί και είναι ίσως η πιο κρίσιμη.

Τα κρούσματα βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα αλλά το ίδιο δεν συμβαίνει με τους εμβολιασμούς.

Στην Πορτογαλία τα ποσοστά εμβολιασμών είναι συντριπτικά μεγαλύτερα από ότι εδώ.

Πιο αναλυτικά το 99,2% των Πορτογάλων άνω των 80 ετών έχει κάνει την πρώτη δόση και στους 70-79 φτάνει το 100%! Στο 96,2% είναι το ποσοστό των 60-69 ετών και 85,6% των 50-59. 

Η Πορτογαλία λοιπόν ζει δραματικές μέρες με την μετάλλαξη Delta να έχει κυριαρχήσει και τους τουρίστες εδώ και εβδομάδες να εγκαταλείπουν άρον άρον την πατρίδα του μπακαλιάρου. Και η κυβέρνηση λαμβάνει σκληρά μέτρα και επιχειρεί να δώσει νέα ώθηση στο εμβολιαστικό της πρόγραμμα. Να πείσει και τους νεότερους να εμβολιαστούν έχοντας όμως θωρακίσει τους ιδιαίτερα ευάλωτους, τους ηλικιωμένους.

Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα και πώς δεν θα δούμε ξανά τα νοσοκομεία να γεμίζουν και να χάνονται και άλλες ζωές ενώ πλέον τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους; Και γιατί ενώ γίνονται προσπάθειες με κάθε τρόπο και κάθε μέσο οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν;

Πώς θα αποφύγει η κυβέρνηση το μοιραίο

Από την μια στην κυβέρνηση δεν θέλουν να ακούνε με τίποτα ακόμα και εισηγήσεις για οριζόντια lockdown, αφού αυτό θα αποτελούσε τη χαριστική βολή για την οικονομία, από την άλλη προσπαθούν να πείσουν με κάθε τρόπο τους ανεμβολίαστους να κάνουν αυτό που πρέπει.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα είναι όμως εδώ και θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει. Και όχι μόνο αυτό αλλά αν δεν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο όσον αφορά στους εμβολιασμούς τότε θα δούμε κρούσματα που δεν είχαμε δει ούτε στην πιο σκληρή περίοδο της πανδημίας.

Τα σχέδια διαδέχονται το ένα το άλλο και τα στελέχη της κυβέρνησης ελπίζουν να γράψουν στο κοντέρ των εμβολιασμών τουλάχιστον μέχρι να βγει ο Ιούλιος χιλιάδες νέους που θα έχουν σπεύσει να κάνουν έστω την πρώτη δόση του εμβολίου.

Τα νέα μέτρα που είναι στο τραπέζι για να μην ζήσουμε το μοντέλο της Πορτογαλίας

Δεν αποκλείεται να δούμε τοπικά lockdown μικρής διάρκειας, τα οποία όμως δεν θα μοιάζουν σε τίποτα με όσα έχουμε ζήσει. Δηλαδή δεν θα υπάρχει οικονομική στήριξη.

Τα στοιχεία που θα χρησιμοποιούνται θα έχουν βάση μόνο την εμβολιαστική κάλυψη και οι περιοχές που θα «πατώνουν» θα μπαίνουν στο στόχαστρο.

Άλλη πρόταση είναι για να μην καίγονται μαζί με τα ξερά και τα χλωρά να κλείνουν εκείνοι οι οποίοι επιμένουν να στέκονται στο πλευρό όσων αρνούνται να κάνουν το χρέος τους στην κοινωνία. Δηλαδή οι επιχειρήσεις που θα λειτουργούν ως μεικτές και όχι οι αμιγείς. Έτσι δεν θα θίγονται οι εμβολιασμένοι και ούτε οι επιχειρήσεις που είναι αρωγοί στο πρόγραμμα «Ελευθερία». Οι ειδικοί επιμένουν ότι οι έλεγχοι δεν πρέπει να γίνονται μόνο σε όσους κινούνται προς τα νησιά.

Με άλλα λόγια θέλουν να υπάρχουν έλεγχοι και σε όσους μετακινούνται από νομό σε νομό και στην ηπειρωτική χώρα. Αυτό ήταν πολύ δύσκολα εφαρμόσιμο και στην περίοδο των σκληρών lockdown οπότε προς το παρόν απομακρύνεται. Βέβαια οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αν δουν έξαρση κρουσμάτων σε κάποια περιφέρεια, τότε η κατάσταση θα αγριέψει. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά πάντως και αν η χώρα δεν καταφέρει να θωρακιστεί τότε η Πορτογαλία δεν θα είναι το μόνο κακό παράδειγμα στην Ευρώπη…

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου