Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Σε αναστολή από σήμερα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δομές υγείας – Έρχεται νέα αυστηροποίηση μέτρων από φθινόπωρο

Επελαύνει ο κορονοϊός - Οι κυρώσεις για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τους εργοδότες

Με δύο μέτρα επιχειρεί η κυβέρνηση να βάλει φρένο στην νέα επέλαση του κορονοϊού την οποία επιτείνει η μετάλλαξη Delta, προκαλώντας νέες πιέσεις στο σύστημα υγείας και απειλώντας για σημαντική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία όσων παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Σήμερα τίθεται σε εφαρμογή η αναστολή εργασίας για τους εργαζόμενους -ιδιωτικού και δημόσιου τομέα- σε δομές υγείας ηλικιωμένων που επιμένουν να μην εμβολιάζονται, ενώ δεν συντρέχει πιστοποιημένος λόγος υγείας. Παράλληλα, από το φθινόπωρο θα απαγορευτεί πλήρως οι είσοδος των ανεμβολίαστων στους κλειστούς και θερμαινόμενους χώρους εστιατορίων, μπαρ και κέντρων διασκέδασης, οι οποίοι και σιγά σιγά θα απομονώνονται για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας αλλά και γιατί όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «οι συνεπείς που έσπευσαν να εμβολιαστούν δεν μπορεί να την πληρώνουν για τους λίγους».

Σαφάρι για τους ανεμβολίαστους

Ειδικότερα, αρχής γενομένης από σήμερα οι εργαζόμενοι στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία υποχρεώνονται να προσέρχονται στο χώρο εργασίας τους μόνο εάν έχουν υποβληθεί τουλάχιστον στην πρώτη δόση (ή τη μοναδική δόση) του εμβολιασμού. Όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι αυτόματα τίθενται σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας, ενώ ο εργοδότης τους υποχρεούται να δηλώσει άμεσα τη μετάβασή τους σε καθεστώς αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στο πλαίσιο της εφαρμογής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού ξεκινά από σήμερα στις οριζόντιους ελέγχους εν λόγω δομές, υπενθυμίζοντας ότι προβλέπονται κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Οι κυρώσεις

Για τον εργαζόμενο στον δημόσιο τομέα: ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Για τον εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 € για κάθε παράβαση και έως 50.000€ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000€ για κάθε παράβαση και έως 200.000€.

Έρχεται δύσκολο φθινόπωρο

Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών ανησυχεί κυβέρνηση και ειδικούς, καθώς η απροθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ ήδη ξεκινά νέα εκστρατεία εμβολιασμού για να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση ενόψει φθινοπώρου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα ακόμη μέσο άσκησης πίεσης, καθώς από το Σεπτέμβριο οι κλειστοί χώροι θα απευθύνονται αποκλειστικά στους εμβολιασμένους. Οι υπόλοιποι θα αποκλείονται και επί της ουσίας η καθημερινότητά τους θα δυσχεραίνει, αφού για να προσέλθουν στην εργασία τους θα απαιτείται έξτρα χρόνος αλλά και χρήμα, καθώς θα υποχρεώνονται να κάνουν υποχρεωτικά δύο διαγνωστικούς ελέγχους (PCR και Rapid test) την εβδομάδα.

Τέλος, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση στους ταξιδιώτες για την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων κατά την επιστροφή τους από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί μία απότομη επιδημιολογική επιβάρυνση που θα απορρύθμιζε τα νοσοκομεία και θα προκαλούσε μία ακόμη σημαντική εστία κρίσης.

Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου