Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Μυρτώ της Πάρου: «Μας έχουν αφήσει στην τύχη μας» τονίζει η μητέρα της

«Χτυπήθηκε άδικα και το ελληνικό κράτος δεν της έχει φερθεί όπως έπρεπε»

«Διαμαρτύρομαι επειδή η Μυρτώ χτυπήθηκε άδικα και δεν της έχει φερθεί το ελληνικό κράτος όπως έπρεπε» ανέφερε σε δήλωσή της η μητέρα της Μυρτώς η οποία όπως είπε βρέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου συζητήθηκε το θέμα της αποζημίωσης που διεκδικεί η οικογένεια, «εντελώς συμβολικά» καθώς δεν μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία.

Η μητέρα της Μυρτώς διαμαρτύρεται γιατί, όπως λέει, «μας έχουν αφήσει στην τύχη μας» σημειώνοντας πως «υπάρχουν τεράστια έξοδα. Κατακλίσεις, αδυνατεί το μυϊκό σύστημα και με μια λοίμωξη ο ασθενής μπορεί να φύγει.».

Η Μαρία Κοτρώτσου τόνισε πως αν και «άτομα σαν τη Μυρτώ δεν ζουν πολλά χρόνια» σκοπός της είναι το παιδί της «είναι να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο και καλά.»

«Ζητάμε 2.900 ευρώ μηνιαίως. Το κράτος δεν έχει δώσει τίποτα εφάπαξ για να του λείψουν τα χρήματα αυτά. Άτομα που είναι όπως η Μυρτώ δεν μιλάνε, δεν τρώνε, δεν κινούνται, έχει 100% αναπηρία. Ας ανοίξει ο δρόμος και για άλλα παιδιά, μιλάμε για ένα άτομο που δεν μπορεί ούτε καν να γυρίσει πλευρό στο κρεβάτι μόνο του.» είπε η μητέρα της Μυρτώς ενώ όταν ρωτήθηκε ποια είναι η ψυχολογική κατάσταση της κόρης της είπε: «Δεν ξέρω, δεν μιλάει, δεν μπορώ να μαντέψω τα συναισθήματα. Μόνο ναι ή όχι λέει. Πιστεύω ότι καταλαβαίνει και δεν θέλω να την επιβαρύνω.

Έχει χάσει τα πάντα από όσα μπορεί να χαρεί ένας άνθρωπος. Ίσως αν βγει μια θεραπεία να επανέλθει, ο Θεός ξέρει… Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχω δει ανθρώπους που είναι σε άγρυπνο κώμα και ακούν και καταλαβαίνουν».

«Έχω δύο σκυλιά. Ας δείξουνε την ίδια ευαισθησία στους ανθρώπους. Οι νόμοι να γίνουν αυστηρότεροι, τα ισόβια να είναι ισόβια» είπε και συμπλήρωσε: «Νιώθω ότι υφίσταμαι έναν ρατσισμό, δεν είμαι ρατσίστρια. Δυστυχώς η Μυρτώ γεννήθηκε Ελληνίδα. Αυτά που προσφέρουν στα προσφυγόπουλα να τα έδιναν και στο παιδί μου».

Από το 2017 στα δικαστήρια

Η οικογένεια της Μυρτώς Παπαδομιχελάκη, που τον Ιούλιο του 2012 κακοποιήθηκε σεξουαλικά από 21χρονο Πακιστανό, δίνει «μάχη» διεκδικώντας αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο.

Η πρώτη προσφυγή στην δικαιοσύνη κατατέθηκε το 2017 και μέχρι τώρα η οικογένεια της νεαρής κοπέλας έχει εισπράξει δυο «όχι». Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να αποφανθεί για την αναίρεση που έχει καταθέσει η οικογένεια κατά της απορριπτικής εφετειακής απόφασης.

Η οικογένεια διεκδικεί αποζημίωση για ηθική βλάβη αποδίδοντας ευθύνες για τον βαρύτατο τραυματισμό της Μυρτώς στην Ελληνική Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, η μητέρα της Μυρτώς ζήτησε να καταβληθεί στην κόρη της ποσό 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημιά που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της, αλλά και την μηνιαία καταβολή ποσού 2.977,81 ευρώ για όσο διαρκεί ο βίος της, προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει στο κόστος διαβίωσης, καθημερινής φροντίδας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που απαιτεί η κατάστασή της. Επιπλέον, η μητέρα και η αδελφή της νεαρής γυναίκας ζήτησαν να επιδικαστεί στην καθεμία τους ποσό 50.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω της ηθικής βλάβης. Ο βασικός ισχυρισμός της οικογένειας είναι ότι η Ελληνική Αστυνομία όφειλε να είχε λάβει όλα τα μέτρα που θα απέτρεπαν την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα του δράστη με αποτέλεσμα να μην είχε κακοποιήσει το ανήλικο τότε κορίτσι.

Ωστόσο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο απέρριψε την αγωγή κρίνοντας ότι η μητέρα και η αδελφή του θύματος «ως εμμέσως ζημιωμένες δεν δικαιούνταν χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης και, συνεπώς, δεν νομιμοποιούνταν ενεργητικώς στην άσκηση της κρινόμενης αγωγής, η οποία για τον λόγο αυτό πρέπει να απορριφθεί κατά το αντίστοιχο μέρος της ως απαράδεκτη κατ’ άρθρο 71 του Κ.Δ.Δ.».

Παράλληλα, κρίθηκε ότι μόνο οι παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου να αποτρέψουν την είσοδο και παραμονή του Πακιστανού στη χώρα, ο οποίος δεν ήταν σεσημασμένος «δεν αρκούν για να επιφέρουν την ένδικη ζημία, καθώς για την επέλευσή της μεσολάβησε η διάπραξη ειδεχθούς εγκληματικής πράξης από αυτόν (σ.σ. του δράστη), η οποία διακόπτει τον αιτιώδη σύνδεσμο».

Η οικογένεια άσκησε έφεση κατά της απόφασης, αλλά έλαβε και πάλι αρνητική απάντηση από το Διοικητικό Εφετείο. Τώρα η υπόθεση θα κριθεί από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με την οικογένεια να υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι το γεγονός ότι ο Πακιστανός δεν ήταν σεσημασμένος όταν μπήκε παράνομα στη χώρα

«δεν απαλλάσσει σε καμία περίπτωση την Ελληνική Αστυνομία από τη γενικότερη υποχρέωσή της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συνόρων και ειδικότερα την πρόληψη και την αποτροπή της παράνομης εισόδου αλλοδαπών».

«Η ανωνυμία του έδωσε τη δυνατότητα να κινείται όπως ήθελε»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της αίτησης αναίρεσης ενώπιον του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ ο νομικός παραστάτης της οικογένειας Σπύρος Βλαχόπουλος, επεσήμανε πως ο δράστης ζούσε παράνομα στη χώρα μας για δύο χρόνια χωρίς καμία αρμόδια κρατική αρχή να το γνωρίζει σημειώνοντας παράλληλα πως η ανωνυμία του έδωσε τη δυνατότητα να κινείται όπως εκείνος ήθελε.

Ο δικηγόρος υπογράμμισε ότι υπάρχει απόλυτη αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των παραλείψεων των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου και του τραγικού αποτελέσματος που επέφερε ο δράστης στην Μυρτώ.

Μάλιστα ο κ. Βλαχόπουλος τόνισε ότι η μειοψηφία της εφετειακής απόφασης που απέρριψε το αίτημα της οικογένειας, αναφέρει πως ο δράστης κινείτο εκτός του πεδίου της έννομης τάξης. Ο δικηγόρος παρέθεσε τον ισχυρισμό ότι οι αστυνομικές αρχές ήταν υποχρεωμένες να συλλάβουν τον παράνομα εισερχόμενο στην Ελλάδα, να τον παραπέμψουν στη Δικαιοσύνη ή να τον επαναπροωθήσουν στη χώρα προέλευσης του. Σημείωσε δε ότι το γεγονός πως ο αλλοδαπός δράστης κατάφερε να διαβιώσει στην χώρα μας για δυο χρόνια παράνομα «βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εγκληματική συμπεριφορά που επέδειξε, ήτοι με την απόπειρα δολοφονίας της Μυρτώς και τον βιασμό της. Κατά συνέπεια, υφίσταται «αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των παραλείψεων στις οποίες προέβησαν τα όργανα της Πολιτείας και της ζημίας που υπέστη η Μυρτώ.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου (ΝΣΚ) Ιωάννης Καλαμάρας δεν παραστάθηκε στο δικαστήριο, καθώς είχε καταθέσει δήλωση παράστασης πριν τη συζήτηση.

Η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναμένεται τους επόμενους μήνες.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου