Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Εισβολή στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζήτησε διαπραγματεύσεις και ο Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει – Μαίνονται οι μάχες στο Κίεβο – Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

«Φτιάξτε βόμβες μολότοφ, εξουδετερώστε τον εχθρό!» - Δραματικές στιγμές

Οι Ρώσοι στο Κίεβο. Μάχες σημειώνονται από το πρωί σε βόρειο προάστιο του Κιέβου, καθώς ο ρωσικός στρατός φαίνεται να σφίγγει τον κλοιό γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Ωστόσο οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς το αίτημα Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις, απαντήθηκε από τον Πούτιν.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λέγοντας: «Θα ήθελα να απευθυνθώ στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για άλλη μια φορά. Οι μάχες διεξάγονται σε όλη την Ουκρανία. Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για να σταματήσουμε τους θανάτους».

Λίγη ώρα αργότερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αποδέχθηκε την πρόσκληση του Ουκρανού ομόλογού του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ria Novosti, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε την πρόθεση της χώρας του να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία σε συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ.

«Θα ήθελα να απευθυνθώ στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για άλλη μια φορά. Οι μάχες διεξάγονται σε όλη την Ουκρανία. Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για να σταματήσουμε τους θανάτους» είπε νωρίτερα ο Ζελένσκι.

Μάχες στο Κίεβο

Ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις ακούγονται στο προάστιο Ομπλόνσκι, ενώ πολλές υπόκωφες εκρήξεις ακούγονταν και από το κέντρο της πόλης.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook ότι πρόκειται για μια επιχείρηση δολιοφθοράς των ρωσικών δυνάμεων την οποία διεξάγει μια αναγνωριστική μονάδα στρατιωτών.


Στο ίδιο μήνυμα το υπουργείο ζητεί από τους κατοίκους του προαστίου να πάρουν τα όπλα.

«Ζητάμε από τους πολίτες να μας ενημερώνουν για τις κινήσεις του εχθρού, φτιάξτε βόμβες μολότοφ, εξουδετερώστε τον εχθρό!», έγραφε το μήνυμα.

Δραματικές στιγμές

Οι Ουκρανοί ζουν τα τελευταία 24ωρα τον απόλυτο εφιάλτη και οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκαλούν θλίψη και οργή. Οι εξελίξεις είναι δραματικές, με τις ουκρανικές αρχές να κηρύσσουν συναγερμό για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο μετά τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα νωρίτερα σήμερα, όπως μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση. Μάλιστα, κάλεσαν τους πολίτες να πάνε στο κοντινότερο καταφύγιο.

Σήμερα το πρωί μάχες μαίνονται σε βόρειο προάστιο του Κιέβου, καθώς ο ρωσικός στρατός φαίνεται να σφίγγει τον κλοιό γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα. Ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις ακούγονται στο προάστιο Ομπλόνσκι, ενώ πολλές υπόκωφες εκρήξεις ακούγονταν και από το κέντρο της πόλης, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Παράλληλα, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μάχονται σήμερα εναντίον μονάδων ρωσικών τεθωρακισμένων σε δύο πόλεις, τη Ντίμερ και τη Ιβανκίβ, που βρίσκονται αντίστοιχα 45 και 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου. «Αερομεταφερόμενες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανία μάχονται γύρω από τις πόλεις Ντίμερ και Ιβανκίβ όπου έχει φτάσει μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων του εχθρού», ανέφερε ο ουκρανικός στρατός στη σελίδα του στο Facebook.

Σύμφωνα με την ανάρτηση αυτή, η προέλαση «των υπέρτερων δυνάμεων του στρατού σταμάτησε στον πόταμο Τετερόφ. Η γέφυρα του ποταμού καταστράφηκε.

Το γενικό επιτελείου στρατού της Ουκρανίας επεσήμανε εξάλλου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Γκοστομέλ, προ των πυλών του Κιέβου, το οποίο χθες είχε δεχθεί επίθεση από ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες απωθήθηκαν. «Μια τακτική μονάδα των δυνάμεων ασφαλείας ελέγχει το αεροδρόμιο Γκοστομέλ όπου είχαν διεισδύσει χθες αερομεταφερόμενες ρωσικές μονάδες», σημείωσε στο Facebook.

Η Ρωσία έπληξε 33 πολιτικούς στόχους τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με το Κίεβο

Η Ρωσία βομβάρδισε 33 πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία τις προηγούμενες 24 ώρες, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν προς το Κίεβο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

«Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι δεν πλήττουν πολιτικούς στόχους. Όμως 33 πολιτικοί στόχοι έχουν πληγεί τις προηγούμενες 24 ώρες», μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο τον Βαντίμ Ντενισένκο, αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών.

«Δεν θέλω να πεθάνω» λέει με δάκρυα στα μάτια ένα παιδί

Οι επιθέσεις κόβουν το νήμα της ζωής των αμάχων και αρκετοί ψάχνουν να βρουν τρόπο να προστατευτούν μαζί με τις οικογένειές τους. Χαρακτηριστικές ήταν οι εικόνες από τα καταφύγια, με τις μανάδες αγκαλιά με τα παιδιά τους.

«Δεν θέλω να πεθάνω» λέει ένα παιδί με τα δάκρυα να τρέχουν στα μάτια του. «Θέλω να τελειώσει γρήγορα όλο αυτό. Ξύπνησα από το μεγάλο μπαμ σήμερα. Κατάλαβα ότι ήταν πόλεμος» λέει.

Ο φόβος στα πρόσωπα των πολιτών που ακούνε τους βομβαρδισμούς και τις σειρήνες δεν μπορεί να καλυφθεί. «Πού να πάω; Πείτε μου σας παρακαλώ. Προς τα πού να τρέξω; Θεέ μου!» λέει μία γυναίκα.

Ο Ζελένσκι επικρίνει τη Δύση ότι απλά παρακολουθεί από μακριά

Τη Δύση επέκρινε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που η χώρα του ζει τον εφιάλτη του πολέμου. Όπως δήλωσε σήμερα, η συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση εναντίον της χώρας του δείχνει ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τη Δύση δεν αρκούν.

Ο αρχηγός του κράτους επέκρινε το ότι συνεχίζει απλά να παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Ουκρανία από μακριά, μερικές ώρες μετά τα νέα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο, στη Ζαπορίζια και ενώ ηχούν σειρήνες της αεράμυνας σε πόλεις της δυτικής Ουκρανίας, ιδίως τη Λβιβ.

Σε διάγγελμά του προς το έθνος, ο κ. Ζελένσκι ανέφερε πως η Ρωσία ξανάρχισε πυραυλικά πλήγματα περί τις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), υποστηρίζοντας πως έβαλε στο στόχαστρο τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές υποδομές.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας διαβεβαίωσε εξάλλου ότι οι δυνάμεις της χώρας του σταμάτησαν την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στα περισσότερα μέτωπα, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ρωσία πρέπει να «μιλήσει» μαζί μας για να τελειώσει ο πόλεμος

Η Ρωσία θα πρέπει να «μιλήσει» με την Ουκρανία «αργά ή γρήγορα», για να τερματιστούν οι μάχες, τόνισε ακόμη ο Ζελένσκι. «Η Ρωσία θα πρέπει να μας μιλήσει αργά ή γρήγορα. Να μιλήσει για τον τρόπο που θα μπορέσει να δοθεί τέλος στις μάχες, να σταματήσει η εισβολή. Όσο πιο σύντομα αρχίσει αυτή η συζήτηση, τόσο πιο μειωμένες θα είναι θα είναι οι απώλειες για τη Ρωσία», είπε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του.

Κατήγγειλε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός πλήττει περιοχές όπου ζουν άμαχοι στο Κίεβο, υμνώντας ταυτόχρονα τον «ηρωισμό» των ουκρανών έναντι της ρωσικής εισβολής και διαβεβαιώνοντας ότι οι ουκρανοί στρατιώτες κάνουν «το παν εντός των δυνάμεών τους» για να υπερασπιστούν τη χώρα.

«Απόψε άρχισαν να βομβαρδίζουν συνοικίες. Αυτό μας θυμίζει το 1941», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στην επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας. Πρόφερε τη φράση αυτή στα ρωσικά, απευθυνόμενος προφανώς στους ρωσόφωνους Ουκρανούς και στους πολίτες της ίδιας της Ρωσίας.

Οι ρωσικές αρχές «λένε ότι οι περιοχές όπου ζουν άμαχοι δεν είναι στόχοι, αλλά αυτό είναι ένα ακόμη από τα ψέματά τους. Στην πραγματικότητα, δεν κάνουν καμιά διάκριση», είπε, στα ουκρανικά αυτή τη φορά.

«Οι Ουκρανοί έδειξαν ηρωισμό», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους. Εξαπολύοντας την εισβολή χθες οι ρωσικές δυνάμεις «νόμιζαν ότι οι δυνάμεις μας θα ήταν κουρασμένες, αλλά δεν είμαστε κουρασμένοι».

Απευθυνόμενος, ξανά στα ρωσικά, στους Ρώσους που διαδήλωσαν χθες κατά του πολέμου –έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις–, είπε «σας βλέπουμε, μας ακούσατε και μας πιστέψατε. Αγωνιστείτε για εμάς, αγωνιστείτε εναντίον του πολέμου».

Το Κίεβο κάνει λόγο για 137 νεκρούς από τα ρωσικά πλήγματα


Η Ρωσία προχώρησε χθες Πέμπτη το πρωί σε εισβολή στην Ουκρανία και η κυβέρνηση στο Κίεβο κάνει λόγο για τουλάχιστον 137 ανθρώπους νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες μέχρι στιγμής. Η πρωτεύουσα, το Κίεβο, υπέστη πυραυλική επίθεση περί τις 04:00, ενώ πύραυλος έπληξε αεροδρόμιο στη Ρίβνε, άλλη πόλη στο δυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα τον δήμαρχό της.

Μπορεί να ερευνηθούν πιθανά εγκλήματα πολέμου μετά τη ρωσική εισβολή

Ανησυχία εξέφρασε σήμερα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σημείωσε ότι το διεθνές δικαστήριο μπορεί να ερευνήσει για πιθανά εγκλήματα πολέμου στη χώρα.

«Παρακολουθώ στενά τις πρόσφατες εξελίξεις εντός και γύρω από την Ουκρανία με εντεινόμενη ανησυχία», αναφέρει ο Χαν σε ανακοίνωσή του.

«Υπενθυμίζω σε όλες τις πλευρές που διεξάγουν εχθροπραξίες στο έδαφος της Ουκρανίας ότι το γραφείο μου μπορεί να ασκήσει τη δικαιοδοσία του και να ερευνήσει οποιαδήποτε πράξη γενοκτονίας, εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας ή εγκλήματος πολέμου που διαπράχθηκε εντός της Ουκρανίας», προσθέτει ο Χαν στην ανακοίνωσή του.

Μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014 και τις μάχες που ακολούθησαν στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις, η Ουκρανία αποδέχθηκε τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στο έδαφός της από τον Φεβρουάριο του 2014.

Τον Δεκέμβριο του 2020, το γραφείο του εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι έχει λόγους να πιστεύει πως εγκλήματα πολέμου κι άλλα εγκλήματα διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.

Η προκαταρκτική εξέταση έκλεισε, αλλά ακόμη δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα στους δικαστές να ξεκινήσουν πλήρη έρευνα. Οι δικαστές οφείλουν να συμφωνήσουν προτού μπορέσει να ξεκινήσει έρευνα.

Τον περσινό Δεκέμβριο ο Χαν δήλωσε ότι δεν υπήρχε ενημέρωση σχετικά με την υπόθεση όταν ρωτήθηκε για την πρόοδο της έρευνας.

Η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και έχει αντιταχθεί στην έρευνα αυτή του διεθνούς δικαστηρίου.

Ωστόσο το ΔΠΔ μπορεί να ερευνήσει πιθανολογούμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο έδαφος της Ουκρανίας ασχέτως εθνικότητας των καταγγελλόμενων ως δραστών.

Η Γερμανία θα προσφέρει στο ΝΑΤΟ στρατεύματα, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και πολεμικά πλοία

Στο μεταξύ, η Γερμανία σχεδιάζει να προσφέρει στρατεύματα, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και πολεμικά πλοία στο ΝΑΤΟ για να ενισχύσει το ανατολικό σκέλος του μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel χωρίς να επικαλείται πηγές.

Η Γερμανία μπορεί να στείλει ένα λόχο πεζικού με περίπου 150 στρατιώτες και περισσότερα από 12 τεθωρακισμένα οχήματα Boxer, σύμφωνα με ένα πακέτο που έχει δημιουργηθεί από τις ένοπλες δυνάμεις για την υπουργό Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, σύμφωνα με το Der Spiegel.

Το υπουργείο Άμυνας δεν ήταν αμέσως διαθέσιμο για να σχολιάσει.

Η Γερμανία σχεδιάζει επίσης να προσφέρει αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα «Πάτριοτ» και μια κορβέτα και μία φρεγάτα, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό. Τα πλοία θα πρέπει να αποσυρθούν από άλλες αποστολές στη Μεσόγειο.

Ένα αναγνωριστικό πλοίο με τεχνολογία αισθητήρων πλέει ήδη προς τη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με το Der Spiegel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου