Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Πώς να κάνετε σπιτικά τσουρέκια

Αφράτα, αρωματικά και με ίνες

Υλικά

  1.     500 γρ. αλεύρι (προτιμήστε εκείνο με την ένδειξη για τσουρέκια)
  2.     20 γρ. ξερή μαγιά
  3.     1/2 φλ. τσαγιού γάλα
  4.     2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα, συν επιπλέον για το βούρτσισμα
  5.     50 γρ. ζάχαρη άχνη
  6.     Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  7.     2 κ. σ. μαχλέπι
  8.     75 γρ. μαλακωμένο βούτυρο

Εκτέλεση

Βήμα 1
Ανακατέψτε το αλεύρι, τη μαγιά και μια πρέζα αλάτι στον κάδο του μίξερ με έναν γάντζο ζύμης, σχηματίστε μια λακκούβα στο κέντρο και αφήστε την στην άκρη.

Βήμα 2
Προσθέστε το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι και 100 ml χλιαρό νερό και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη (5-7 λεπτά). Προσθέστε σταδιακά το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί μια λεία μαλακή ζύμη (3-5 λεπτά).

Βήμα 3
Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το στην άκρη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (40 λεπτά- 1 ώρα).

Βήμα 4
Αφού φουσκώσει η ζύμη, χωρίστε την σε 3 κομμάτια, ανοίξτε σε «κορδέλες» και σχηματίστε μία πλεξούδα ή ένα στεφάνι από πλεξούδα. Τοποθετήστε σε ταψί με λαδόκολλα και αφήστε στην άκρη για περίπου 20 λεπτά.

Βήμα 5
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς, αλείψτε το τσουρέκι με αυγό και ψήστε μέχρι να ροδίσει (25- 30 λεπτά).

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου